Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Premjers pārbauda Uzņēmuma reģistra rīcību tranzītbiznesa karā

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) dienā, kad tieslietu ministra funkcijas liedza labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) un tās nodeva aizsardzības ministram Imantam Lieģim (PS), atteicās parakstīt Tieslietu ministrijas sagatavoto atbildi a/s Ventspils nafta (VN) valdes priekšsēdētāja Saimona Bodija vēstule, kur viņš sūdzējies par Uzņēmuma reģistra rīcību. Laikraksts _Dienas bizness _vēsta, ka premjers uzdevis veikt papildus vērtēšanu Valsts kancelejas juristiem un drīzumā gaidāma skaidrība, cik reāla ir politikas kuluāros apspriestā galvenā valsts notāra Ringolda Baloža aizrotēšana.

Tieši spēku samēra izmaiņas Latvijas kuģniecības lielākajā akcionārā VN ir galvenais iemesls kaislībām ap UR un, iespējams, arī ap tiesībām deleģēt jauno tieslietu ministru, par ko konfliktējušas Pilsoniskā savienība (PS) un ar Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmi saistītā ZZS. Konflikta būtība slēpjas UR vadības izvēlētajā taktikā atteikt VN prasībai sasaukt LK akcionāru ārkārtas sapulci, kas varētu nest tālākas izmaiņas par labu Lemberga opozicionāriem. R. Balodis uzskata, ka UR darbojas saskaņā ar likumu, to apliecinot arī Tieslietu ministrijas (TM) atzinums, ko reģistrs prasījis vēl pirms lēmuma pieņemšanas.

U. Auguļa parakstītajā atbildes projektā VN faktiski ieteikts izmantot likumā dotās tiesības un UR lēmumu pārsūdzēt tiesā mēneša laikā no tā spēkā stāšanās brīža. Dienesta pārbaudi vai disciplinārlietu TM esot tiesīga ierosināt tikai tad, ja tiesa galīgā nolēmumā konstatētu, ka UR galvenā valsts notāra lēmums vai rīcība bijusi nepamatota. DB Administratīvajā rajona tiesā noskaidroja, ka VN šo iespēju nav izmantojusi un līdz 7. maijam šāds iesniegums nav saņemts.

S. Bodijs par VN valdes priekšsēdētāju kļuva janvārī, kad uzņēmuma padomē varas grožus savās rokās pārņēma tā dēvētie Lemberga oponenti un starptautiskā koncerna Vitol Group (Vitol) pārstāvji. Laikraksts Diena šai sakarā izvirzīja versiju, ka no apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga rokām izslīd vara VN, kas ir lielākais a/s Latvijas kuģniecība akcionārs. Tā saukto A. Lemberga oponentu rokās ir 40% VN akciju, kas pieder a/s Latvijas naftas tranzīts, savukārt Vitol īpašumā ir nepilni 50% VN kapitāla. Ventspils mērs līdz šim jebkādu savu saistību ar būtisku ietekmi VN ir noliedzis.

Tomēr Šveices advokāts un lielāko Ventspils uzņēmumu vadībā esošais Rūdolfs Meroni intervijā biznesa portālam Nozare.lv pauž viedokli, ka A. Lembergs un viņa ģimene joprojām ir īpašnieki lielākajos tranzītuzņēmumos - "Ventbunkerā" un "Latvijas Naftas tranzītā".

Lembergu ģimenei esot 50% līdzdalība AS "Ventbunkers" vairākuma akcionāru kompānijās - "Tomica International N.V." ar tās divām meitaskompānijām "Yelverton Investment B.V." un "Yelverton Investments B.V.".

Meroni skaidro, ka "Latvijas Naftas tranzītā" Lembergu ģimene esot pārstāvēta caur kompāniju "Global Oil Services Ltd", kurā Lembergam esot 25% līdzdalība.

Iespējams, Lembergu ģimene esot līdzīpašnieki arī uzņēmumos "Skonto nafta" un "LHV Pank".

Šveices advokāts arī norāda, ka reālie labuma guvēji kompānijā "Ventbunkers" patlaban ir Igors Skoks, Genadijs Ševcovs, Olafs Berķis, Oļegs Stepanovs, kā arī Lembergu ģimene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas