Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pūcem būs jāskaidro lēmums liegt pašvaldībām rīkot iedzīvotāju aptaujas

Nākamnedēļ,15. maijā, plkst.8.30 Saeimas Pieprasījumu komisijā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) būs jāskaidro lēmums liegt pašvaldībām rīkot iedzīvotāju aptaujas, liecina Saeimas komisiju sēžu darba kārtība. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija izskatīšanai Saeimā iesniegusi pieprasījumu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram skaidrot savu rīcību, apturot pašvaldību aptaujas nolikumu darbību Ikšķiles un Jelgavas novados.

Desmit deputātu parakstītajā pieprasījumā norādīts, ka ministrs ar savu rīkojumu ir apturējis divu pašvaldību aptaujas par iespējamo novada pievienošanu citai pašvaldībai, par ko vietvaras publiski iebildušas.

Pašvaldību ieskatā ministrs ir pārkāpis Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5. pantā noteiktās pašvaldību tiesības un brīvības, lai gan saskaņā ar Saeimas ziņojumu Par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu reforma ar pašvaldībām tiekot saskaņota, ievērojot hartā noteikto.

Kā norāda Kārkliņa, no ministra rīkojumu konteksta var secināt, ka viņu neapmierina pašvaldību pašiniciatīvas iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanai. "Vienlaikus pats ministrs nav centies noskaidrot pašvaldību iedzīvotāju viedokļus," kritizē frakcijā.

Savā iesniegumā ZZS pieprasa Pūcem paskaidrot, kā vietējo pašvaldību deputāti, kas pirms pašvaldību vēlēšanām nav solījuši savu teritoriju pievienot kaimiņu pašvaldībai, var noskaidrot savu vēlētāju viedokli, ja tie nerīko aptauju, ko tiem paredz Eiropas harta. Tāpat ministram lūgts paskaidrot, kā viņš pildīs Saeimas uzdevumu noskaidrot katras no 119 teritoriālajām kopienām viedokli, kā arī atbildēt uz citiem jautājumiem.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka ne mazāk kā desmit deputāti var rakstveidā iesniegt pieprasījumus Ministru kabineta locekļiem. Pieprasījumu komisija divu nedēļu laikā izskata pieprasījumu un iesniedz Saeimas Prezidijam par to atzinumu.

Jau ziņots, ka Pūce ar rīkojumu apturējis Jelgavas novada un Ikšķiles domju lēmumus rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu, jo aptauju izstrādātie nolikumi pārkāpjot likumu.

Ministrs norāda, ka ne likums Par pašvaldībām, ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā.

Iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanai Pūce aicina pašvaldības rīkot sabiedriskās apspriedes, socioloģiskās aptaujas vai citas aptauju formas, kuras ir likumiskas.

Top komentāri

:)
:
Pūce vienkārši ieteica pašvaldībām netērēt velti laiku aptauju lietošanai jo pašvaldību, iedzīvotāju skaitu tajās un robežas nosaka valdība. ZZS opozīcionāri taisa troksni lai atgādinātu par sevi.
Margarēta
M
Var jau saprast tos pašvaldību vadītājus, negribas zaudēt algu un vietu, bet sabiedrība vairs nespēj uzturēt n-tos novadu vadītājus ar visām viņu algām. Piemēram, Pārgaujas novadā uz papīra ir kaut kādi 3700 iedzīvotāji, dzīvē labi ja 3000. Novada "mērs" gadā uz ķepas saņem 33 000 eiro. Sakiet, ka tas nav absurds un dekandence!
Margarēta
M
Pašvaldības pašas aptaisījās. Kad visu laiku sabiedrība sita cauri pašvaldību referendumu likumu.... kas bija tie, kas bija pret? Pašvaldības un LPS! Tagad pēkšņi tie paši, kas aktīvi pretojās pašvaldību referendumu iespējai, ir diži demokrāti un grib aptaujas. Teorētiski jau tās aptaujas var rīkot, bet to rezultāti ir juridiski nesaistoši. Neviens likums neliek šādu aptauju rezultātus ņemt vērā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas