Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Rinkēvičs: Jo ātrāk Turcija tiks uzņemta ES, jo labāk

Jo ātrāk Turcija tiks uzņemta Eiropas Savienībā (ES), jo tas būs labāk, ceturtdien kopīgajā preses konferencē ar Turcijas ES lietu ministru Egemenu Bagišu sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Rinkēvičs norādīja, ka Turcijas virzības process uz iestāšanos ES nav bijis viegls un tāds nebūs arī nākotnē, tāpēc ir diplomāti, politiķi un cilvēki, kuri šo procesu var uzlabot.

Savukārt Bagišs norādīja uz Turcijas vairāku desmitu gadu laikā noieto attīstības ceļu, uzlabojot gan savu ekonomisko situāciju, gan situāciju augstākajā izglītībā, krietni palielinot augstskolu skaitu. Šie un citi Turcijas sasniegumi norāda uz to, ka samazinās Turcijas nepieciešamība pēc ES, savukārt pieaug ES vajadzība sadarboties ar Turciju. Līdz ar to Turcijas uzņemšana ES ir prognozējama tad, kad abi šie procesi sasniegs līdzsvara punktu.

Runa ir par situāciju, kad abas puses būs ieguvējas no šī paplašināšanās procesa un kad gan ES, gan Turcija būs atbrīvojusies no savstarpējiem aizspriedumiem, kuri daļēji valda abu pušu starpā, skaidroja Turcijas ES lietu ministru.

Latvijas ārlietu ministrs sacīja, ka pašlaik neesam situācijā, kad var runāt par Latvijas reformu pieredzes nodošanu Turcijai. Mūsu valsts Turcijai pauž politisko atbalstu, lai sarunu process ar ES vairākās sadaļās, tostarp enerģētikas, "atsāktos ar pilnu sparu". Latvija intereses gadījumā būs gatava sadarboties arī ekspertīzes nodošanas procesā.

Abu ministru šodienas tikšanās laikā Rinkēvičs izteica pateicību Bagišam par gaisa patruļu nodrošināšanu Baltijas gaisa telpā, kā arī pauda atbalstu Turcijas cīņai ar terorismu. Viņš uzsvēra, ka Latvijas eksporta apjoms 2011.gada 2.ceturksnī attiecībā pret 2010.gada 2.ceturksni ir pieaudzis par 365%, un Latvijas ārlietu ministrs pauda cerību, ka līdzīga izaugsme turpināsies arī nākotnē.

Turcijas ES lietu ministrs norādīja uz pozitīvo sakritību, ka 2015.gadā Turcija vadīs G-20 valstu grupu, bet Latvija 2015.gada pirmajā pusē būs ES Padomes prezidējošā valsts. Tas ļaus Latvijai un Turcijai koordinēt rīcību, lai novērstu iespējamās ekonomiskās krīzes nākotnē.

G-20 valstu grupā ir apvienojušās pasaules ekonomiski spēcīgākās valstis.

Kā ziņots, Bagišs ceturtdien darba vizītē uzturas Latvijā. Vizītes programmā paredzētas Turcijas ministra tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju deputātiem, kā arī lekcija Latvijas Universitātes studentiem par Turcijas ES integrācijas procesu.

Tikšanos laikā paredzēts pārrunāt Latvijas un Turcijas divpusējās politiskās un ekonomiskās attiecības, plānoto vizīšu apmaiņu, Turcijas ES pievienošanās sarunu gaitu, situāciju Tuvajos Austrumos, kā arī citus aktuālos starptautiskās politikas dienaskārtības jautājumus. Pēc Latvijas apmeklējuma Bagišs darba vizītē apmeklēs Igauniju.

Latvijas un Turcijas divpusējās attiecības ir labas un draudzīgas, norāda ĀM. Veiksmīgi attīstās politiskais dialogs, un Latvija stingri atbalsta Turcijas pievienošanos ES pēc tam, kad ar Turciju būs pabeigtas pievienošanās sarunas. Prioritāte abu valstu attiecībās ir ekonomisko sakaru veicināšana, kuriem ir ievērojams potenciāls, ņemot vērā Turcijas 77 miljonu iedzīvotāju lielo tirgu. Turcija ir iecienīts galamērķis Latvijas tūristu ceļojumiem, ko veicina gan tiešie regulārie avioreisi Rīga-Stambula, ko veic aviokompānijas "airBaltic" un "Turkish Airlines", gan arī daudzie čarterreisi vasaras sezonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas