Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rinkēvičs saskata vairākas trīs vai četru partiju kombinācijas jaunajai valdībai

Nav nepārvaramu politisku šķēršļu, lai veidotu iespējami plašāku koalīciju, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Vienlaikus Rinkēvičs atzina, ka "neesot naivs" par iespēju izveidot piecu partiju koalīciju, taču vairākas trīs vai četru partiju kombinācijas viņš gan saskatot.

Plašāka koalīcija prezidenta ieskatā ir ne vien iespējama, bet arī vēlama, salīdzinot ar jebkuru trīs partiju koalīcijas variantu, tomēr tas būs diskusiju jautājumus turpmākajās sarunās. Prezidents respektē partiju ideoloģiskās atšķirības un "neieslēgs pilī" partijas, kamēr tās neatrisinās domstarpības, tomēr, viņaprāt, partijām būtu jāatkāpjas no emocijām un sarunas par turpmāko jāsāk no nulles.

Rinkēvičs atgādināja, ka šodien paredzētas konsultācijas ar piecu politisko spēku - "Jaunās vienotības" (JV), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), "Apvienotā saraksta" (AS), Nacionālās apvienības (NA) un "Progresīvo" - pārstāvjiem. Šīs partijas paudušas principiālu atbalstu tiem darbiem un jautājumiem, kurus Rinkēvičs uzstādījis kā sarunu tēmas konsultāciju laikā.

Mērķis šodienas sarunai ar partiju pārstāvjiem ir vēlreiz norādīt, ka Rinkēvičs redz politisko konsultāciju procesu kā tādu, kur partijas sēžas pie galda un sāk sarunas no nulles. "Kādi jautājumi, kas tika risināti, būtu labs priekšdarbs", bet prezidenta izpratnē situācija patlaban ir jauna, tāpēc partijas aicinātas nolikt malā aizvainojumus un sākt procesus no nulles.

Rinkēvičs arī plāno pārliecināties, vai pagaidām vienīgajai izvirzītajai premjera amata kandidātei - pašreizējai labklājības ministrei Evikai Siliņai (JV) - ir pietiekams atbalsts, lai varētu virzīties tālāk.

Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka valdības veidošanas procesu nevar vilkt garumā, ņemot vērā, ka ir jāveido nākamā gada valsts budžets.

Uz žurnālistu jautājumu, kad gaidāms lēmums par nākamo premjeru, prezidents atbildēja lakoniski - "būs".

Jau vēstīts, ka JV pārstāvis Krišjānis Kariņš 17.augustā Valsts prezidentam iesniedza dokumentu par valdības demisiju.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Partijai "Stabilitātei" ir desmit mandāti un "Latvija pirmajā vietā" - astoņas vietas parlamentā. Tāpat Saeimā ir divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas