Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šteinbuka: eirokomisāram jābūt ekonomikas ekspertam

Iespējamā amata kandidāte Eiropas Savienības (ES) komisāra amatam no Latvijas Ina Šteinbuka uzskata, ka kandidātam jābūt profesionālim ekonomikas jomā, jo “tie ir vissvarīgākie lēmumi, kas būs jāpieņem”. Latvijas komisāram būs jāatbild ne tikai par savu portfeli, bet arī aktīvi jāiesaistās diskusijās par budžetu un finansēm un viņam tāda iespēja ir, norādīja I.Šteinbuka. Svarīga esot spēja pārliecināt savus kolēģus formālās un neformālās sarunās. To I.Šteinbuka uzsvēra pirmdien intervijā Latvijas Radio.

Paredzams, ka koalīcijas partijas šodien vienosies, kuru kandidātu virzīt eirokomisāra amatam, gala vārds pieder premjeram Valdim Dombrovskim (JL). Jaunais laiks ir izvirzījis Solvitu Āboltiņu, bet Tautas partija – Māri Riekstiņu. Pieļauts, ka varētu virzīt bezpartejisku kandidātu un tā varētu būt I.Šteinbuka. Par iespējamo virzīšanu šim amatam viņai saruna ar valdības pārstāvjiem notikusi vien pagājušo piektdien.

Gribu cerēt, ka Latvija iegūs potrfeli, kas ir ne mazāk ietekmīgs kā Andrim Piebalgam [enerģētikas komisārs], sacīja I.Šteinbuka. Piedāvātais portfelis būšot atkarīgs no kandidāta.

Komentējot Latvijas finanšu problēmas, viņa pauda, ka aizņēmuma ņemšana starptautiskajās institūcijās bija vienīgais ceļš un arī turpmāk Latvijai ir jāsaglabā konsekvence un izlēmība, “nedrīkst Latvija atkāpties no izvirzītā kursa un nedrīkst iesaistīties destruktīvās diskusijās par lata devalvācija, jo uzskatu, ka tā ir nodevība un gandrīz noziegums runāt par šādām lietām publiski”.

Runājot par budžeta grozījumumiem uz kā rēķina tika samazināts deficīts par 500 miljoniem, viņa pauda, ka tīri intuitīvi jūtusi, ka cita ceļa nebija, jo uzskata, ka valdībā nestrādājot pašnāvnieki, kuri grieztu pensijas, ja būtu citas izejas.

I.Šteinbuka uzskata, ka valdībai šobrīd ir diezgan ierobežotas iespējas sildīt ekonomiku, bet var izmantot struktūrfondus, mazināt birokrātiju un veicināt uzņēmējdarbību, neradot jaunus šķēršļus. Viņa pauda stingru pārliecību, ka šobrīd nedrīkst mainīt nodokļu politiku.

“Uzskatu, ka viss ir atkarīgs no tā, cik ātri atveseļosies Eiropa, cik ātri pieaugs pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem. Latvijai ir jāizmanto krīze kā iespēja, jo, krītoties cenām un algām, kas ir neizbēgami, uzlabosies Latvijas konkurētspēja un tā kļūs pievilcīgāka investoru, pat tūristu acīs,” sacīja I.Šteinbuka. Viņa atzina, ka arī šobrīd Latvija nebūt nav lēta zeme, bet “vismaz nebūsim tik dārga”.

I.Šteinbuka šobrīd strādā Luksemburgā, vadot ES Statistikas biroja departamentu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas