Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Uzsāk kriminālprocesu pret bijušajām un esošajām LR un NRTP amatpersonām, arī Kolātu

Pret vairākām esošajām un bijušajām Latvijas Radio (LR) un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) amatpersonām uzsākts kriminālprocess saistībā ar prēmiju un piemaksu piešķiršanu, liecina tiesībsargājošo iestāžu Dienai sniegtā informācija.Kriminālprocess saistīts ar prēmijām un piemaksām LR darbiniekiem laikā no 2001.

līdz 2006.gadam - Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās pārbaudes rezultāti ļauj secināt, ka prettiesiski iztērēti vismaz 114 743 latu. 2006.gadā Valsts kontrole jau norādīja, ka LR ir neskaidra materiālās stimulēšanas sistēma, pēc četriem gadiem tas ir rezultējies kriminālprocesā.Kriminālprocess uzsākts pret esošajām un bijušajām LR amatpersonām, tai skaitā, toreizējo un pašreizējo LR ģenerāldirektoru Dzintri Kolātu, saistībā ar pieņemtajiem lēmumiem, kas ļāva, pārkāpjot normatīvus, saņemt piemaksas pie algas un lielas prēmijas. Tiesībsargājošās iestādes secina, ka piecu gadu laikā Dz.Kolāts no LR finanšu līdzekļiem prettiesiski saņēmis vismaz 49 000 latu. Savukārt pret esošajiem un bijušajiem NRTP locekļiem kriminālprocess uzsākts, jo viņi ar saviem lēmumiem esot atbalstījuši prettiesisku pabalstu un prēmiju izmaksu.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 318.panta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. LR amatpersonu gadījumā saskaņā ar šī panta otro daļu par tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, draud brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Savukārt saistībā ar NRTP amatpersonu pārkāpumiem saskaņā ar minētā panta pirmo daļu par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, draud brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz trim gadiem vai bez tā. 

Dz.Kolāts mikroblogošanas vietnē Twitter piektdien vakarā apstiprināja, ka pret viņu uzsākts kriminālprocess. Viņš esot liecinieka statusā. Dz.Kolāts uzskata, ka viss ir darīts tiesiski. Plašākus komentārus viņš nesniedz, jo tas nav saskaņots ar izmeklētāju un/vai advokāti. Noprotams, ka, par spīti kriminālprocesam, viņš turpinās darbu LR ģenerāldirektora amatā.

Plašāku rakstu par kriminālprocesu lasiet pirmdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas