Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Vienojas par Francijas desantkuģu Mistral piegādi Krievijai

Vienošanās par Francijas desantkuģu "Mistral" piegādi Krievijai parakstīta otrdien Francijas pilsētā Sennazērā, informēja Francijas prezidenta kanceleja.

Dokumenta parakstīšanas ceremonija notika kompānijas STX kuģubūvētavā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī un Krievijas vicepremjera Igora Sečina klātbūtnē.

Francija un Krievija 24.decembrī paziņoja, ka kopīgi Krievijas kara flotes vajadzībām būvēs helikopteru bāzes kuģus "Mistral", sākumā uzbūvējot divus šādus kuģus Sennazērā, un pēc tam var tikt uzbūvēti vēl divi pēc licences Krievijā.

Šis līgums nozīmē, ka pirmo reizi Krievijai tiks pārdotas tik augsta līmeņa NATO aizsardzības tehnoloģijas. Par Krievijas apbruņošanos ar modernākajām Rietumu kara tehnoloģijām bažas paudušas vairākas alianses dalībvalstis.

Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene Francijas lēmumu pārdot Krievijai desantkuģus " Mistral" nosauca par lielu kļūdu, kā arī uzsvēra, ka šis lēmums pieņemts, nerēķinoties ar Baltijas valstu viedokli. Juknevičiene atzina, ka šāds darījums noslēgts nepiemērotā laikā un nav iespējams paredzēt, kā Krievija šo bruņojumu izmantos.

Savukārt NATO rēķinās ar to, ka Krievija neizmantos no Francijas iegādātos desantkuģus "Mistral" pret Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstīm vai saviem kaimiņiem, pirmdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

Viena kuģa "Mistral" cena ir apmēram 500 miljoni eiro (vairāk nekā 350 miljoni latu).

Uz 199 metrus garā "Mistral" iespējams izvietot jūras kājnieku bataljonu, 16 helikopteru un 40 "Leclerc" tipa tankus, divus vai trīs nelielus desanta kuģus un līdz pat 70 transportlīdzekļu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas