Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ikstens neprognozē īpašu balsotāju aktivitātes pieaugumu

Iespējams, ka vēlēšanās nepiedalīsies tā Saskaņas vēlētāju daļa, kas partijā ir vīlusies, komentējot salīdzinoši zemo rīdzinieku aktivitāti Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Pēc eksperta paustā, skaidri ir redzams, ka līdzdalība, salīdzinot ar 2017.gada domes vēlēšanām, ir zemāka. Viņa ieskatā, nekas arī neliecina, ka tā varētu uzlaboties un kļūt lielāka. Ikstens pieļāva iespēju, ka daļu cilvēku atbaida lietus, kas sākās pēcpusdienā. Tāpat viņš neizslēdza varbūtību, ka daļa Saskaņas vēlētāju uz vēlēšanām neaizies.

"Protams, to rādīs vēlēšanu rezultāti un par tiem pagaidām ir pāragri spriest. Manuprāt, Saskaņas vēlētāju vidū ir kaut kāds atslābums un neapmierinātība, pat vilšanās," sacīja Ikstens.

Runājot par tā saucamo latvisko partiju atbalstītāju iespējamu lielāku aktivitāti, eksperts norādīja, ka dati, kas bija pieejami ap plkst.12, ļāva izteikt tādu minējumu.

Jautāts, kā cilvēku salīdzinoši mazā aktivitāte ietekmēs vēlēšanu rezultātus, Ikstens sacīja, ka tradicionāli tas nozīmē, ka cietīs tās partijas, kurām ir mazāk motivēts un disciplinēts vēlētājs. Šajās vēlēšanās, viņaprāt, tas attieksies uz partiju apvienību Jaunā Vienotība, Zaļo un zemnieku savienību un uz Attīstībai/Par!.

Runājot par vēlētāju aktivitāti pēc plkst.16, Ikstens uzsvēra, ka, skatoties vēsturiski, dienas pusē nekāds milzīgais uzrāviens nebūs un "diez vai mēs varam cerēt uz milzīgiem brīnumiem".

Tikmēr sociālajā tīklā Twitter Ikstens dalījās ar prognozi, ka līdzdalība nepārsniegs 50% un būs vēl zemāka nekā 1997.gadā, kad tā sasniedza 49,58%.

LETA jau vēstīja, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās līdz plkst.16 nobalsojuši kopumā vairāk nekā 138 600 vēlētāju jeb 32,79% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CKV) publiskotā informācija.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu dienā durvis vēruši 156 balsošanas iecirkņi. Šodien iespējams novēlēt līdz plkst.22. Pirms tam no 26. līdz 28.augustam norisinājās iepriekšējā balsošana. Šoreiz rīdziniekiem ir iespēja balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiek lietoti vēlētāju saraksti.

Rīgas domes vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu saraksti, un uz iekļūšanu Rīgas domē kopumā pretendē 707 kandidāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas