Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Konkursā par Rail Baltica Rīgas Centrālās pasažieru stacijas projektēšanu seši pretendenti

Projekta Rail Baltica ieviesējs Latvijā - uzņēmums Eiropas Dzelzceļa līnijas - pabeidzis starptautiskā publiskā iepirkuma Rail Baltica Rīgas dzelzceļa tilta, uzbēruma un stacijas kompleksās apbūves būvprojekta izstrāde un būvdarbi pretendentu kvalifikācijas izvērtēšanu. Sacensību par Rail Baltica Rīgas pasažieru stacijas (Centrālās stacijas), tilta un estakāžu projektēšanu un būvniecību iepirkuma otrajā kārtā turpinās sešas starptautiskas apvienības, portālu Diena.lv informēja Eriopas Dzelzceļa līnijas pārstāvji.

"Šis patiesi ir sarežģītākais objekts, jo darbi jāveic pilsētas centrā, vēsturiski unikālā vidē. Iepirkuma uzvarētājam būs jānodrošina Centrālās stacijas, jauna dzelzceļa tilta pār Daugavu un Mazo Daugavu, kā arī esošās dzelzceļa līnijas infrastruktūras un Rail Baltica dzelzceļa infrastruktūras projektēšana un  būvdarbi," komentēja Eiropas Dzelzceļa līnijau Projektu ieviešanas departamenta direktors Kaspars Vingris.

Kopumā, veicot Rail Baltica integrāciju Rīgas multimodālajā transporta mezglā, tiks uzlabota vides pieejamība, drošība un mobilitāte. Tiks ieviesta abu sliežu platumu dzelzceļa pasažieru apkalpošana. Jauns ielu savienojums Elizabetes un Timoteja ielās ļaus atslogot transporta kustību līdzās esošajās ielās. Tiks radīts savienojums starp pilsētas centru un Pārdaugavu - dzelzceļa tilts ar jaunu gājēju un velosipēdistu ceļu pāri Daugavai -, kā arī Vizuāli un funkcionāli savienota Vecrīga un Rīgas Centrāltirgus.  Renovējot Centrālās stacijas dienvidu pusi, tiks radīta kvalitatīva publiskā ārtelpa.

Pēc kandidātu iesniegto pieteikumu izvērtēšanas iepirkuma komisija 2018. gada maijā, pamatojoties uz veiktās kandidātu atlases rezultātiem, pieņēmusi lēmumu uzaicināt dalībai iepirkuma otrajā kārtā sešas starptautiskas apvienības:

  • Piegādātāju apvienību BASA (AS BMGS (Latvija); AS A.C.B. (Latvija); SIA STRABAG (Latvija); SIA AECOM Baltics (Latvija)).
  • Personu apvienību AB Kauno tiltai (Lietuva); Comsa S.A.U. (Spānija); Trakcja PRKil Spolka akcyjna (Polija); UAB Geležinkelio tiesimo centras (Lietuva); SIA Ceļu būvniecības sabiedrība IGATE (Latvija).
  • Piegādātāju apvienību Acciona Mostostal Skonto Būve (Acciona Construccion S.A. (Spānija); Mostostal Warszawa S.A. (Polija); SIA Skonto Būve (Latvija)).
  • Personu apvienību BESIX RERE GROUP (N.V. BESIX S.A. (Beļģija); SIA RERE BŪVE (Latvija)).
  • Personu apvienību ITL Rail Baltica (Gulemark Agir Sanay Insaat ve Taahhut A.S. (Turcija); ASTALDI S.p.A. (Itālija); AS LNK Industries (Latvija); Ceļu būves firma SIA BINDERS (Latvija); SIA ARČERS (Latvija)).
  • Piegādātāju apvienību COPISA – BASQUE – UPB – Tilts (AS UPB (Latvija); SIA Tilts (Latvija); COPISA CONSTRUCTORA PIRENAICA, S.A. (Spānija);  ALTUNA Y URIA S.A. (Spānija); CYCASA, S.A. (Spānija); LAGUNKETA SOCIEDAD ESTUDIOS Y SERVICIOS PARA LA CONSTRUCION, S.A. (Spānija)).

Visām minētajām apvienībām ir iepriekšēja un starptautiska pieredze dzelzceļa un tiltu infrastruktūras projektēšanā un būvniecībā.

Šobrīd iepirkuma komisija turpina darbu pie starptautiskā publiskā iepirkuma otrās kārtas dokumentācijas sagatavošanas. Otrās kārtas ietvaros kandidātiem pēc uzaicinājuma saņemšanas būs jāiesniedz tehniskie un finanšu piedāvājumi iepirkuma līguma izpildei. Otrās kārtas uzsākšana plānota šī gada otrajā pusē, līguma slēgšana ar izpildītāju – 2019.  gadā, tādējādi nodrošinot būvprojektu izstrādi 2019. – 2020.gadā un būvdarbus 2021. – 2022. gadā.  

Top komentāri

Neslāvs
N
Ātrāk nojaukt to padomju mēslu ar "eiroremontu" !
bet
b
Cerams, ka projektētāji projektēs peronus tā, lai uz perona (iekāpjot vilcienā vai izkāpjot no tā) pasažieriem netraucētu laika apstākļi.
nu...
n
Spriežot pēc stacijas vizualizācijām, visas pūles tiek veltītas naudas apgūšanai, nevis rūpēm par pasažieriem. Vai arī izstrādātāji paši nekad nav braukuši ar vilcienu, varbūt pat nekad nav bijuši Rīgā un nezina Rīgas klimatu un laika apstākļus. Ceļi un liela daļa peronu ir zem klajām debesīm. Pasažieri nav pasargāti ne no sniega, ne no vēja. Varēs tērēt naudu peronu tīrīšanai no sniega un apledojuma. Bet pasažieri varēs skriet no vilciena līdz nojumei lietainā laikā. Vai tik tas nav Ušakovs, kas taisīja tās vizualizācijas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas