Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pagaidām takšu firmas vēl nesteidzas pieteikties lidostas pasažieru apkalpošanai

Rīgas plānošanas reģionā (RPR) vēl nav saņemts neviena pārvadātāja pieteikums speciālajai licencei pasažieru pārvadājumu ar taksometru nodrošināšanai starptautiskajā lidostā Rīga pēc 15. septembra, aģentūrai LETA pastāstīja RPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Ligita Olante.

Starptautiskās lidostas Rīga publiski pieejamā teritorijā ar ierobežotu piekļuvi no šā gada 15. septembra pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru varēs veikt tikai tie pārvadātāji vai uz līguma pamata izveidotas pārvadātāju apvienības, kas nodrošinās Autopārvadājumu likumā noteiktās prasības un kuriem būs izsniegtas licences kartītes ar speciālu atzīmi.

Kopš 1. septembra, kad stājās spēkā jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi, RPR ir gatavībā pieņemt pieteikumus no pārvadātājiem. 

"Pirmajās dienās esam saņēmuši interesentu zvanus ar precizējošiem jautājumiem, bet pirmos pieteikumus sagaidām tuvākajās dienās. Lai nodrošinātu taksometru pakalpojumu sniedzēju pēc iespējas drīzāku gatavību jaunajai kārtībai, Rīgas plānošanas reģiona taksometru licencēšanas komisija izskatīs pieteikumus operatīvi - dažu darba dienu laikā, atkarībā no pieņemto pieteikumu skaita. Ņemot vērā, ka jaunie MK noteikumi stājās spēkā tikai pirms pāris dienām, tad vislielāko interesi sagaidām šīs nedēļas beigās un jaunnedēļ," pauda Olante. 

Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns aģentūrai LETA norādīja, ka atbilstoši jaunajiem MK noteikumiem, lai iegūtu speciālās licences kartītes darbam lidostā Rīga, pārvadātājam būs jāatbilst Autopārvadājumu likumā noteiktajām kvalitātes prasībām.

Pārvadātājam jāspēj nodrošināt pasažieru apkalpošanu visu diennakti, jāapkalpo personas ar kustību traucējumiem, jāpiedāvā transportlīdzekļi arī ar sešām līdz deviņām pasažieru vietām un transportlīdzekļu vecums nedrīkstēs pārsniegt piecus gadus. Pārvadātājam vai pārvadātāju apvienībai jābūt reģistrētai preču zīmei vai dizaina paraugam, kā arī braucienam no lidostas apmaksai jāpieņem fiksētā tirdzniecības vietā iegādātu vaučeri, kuru attiecīgi var tirgot pārvadātājs pats vai kāds cits, ar kuru noslēgts līgums.  

Viņš skaidroja, ka VAS Starptautiskā lidosta Rīga ir apņēmusies klientiem skaidrot vaučeru būtību - līdzīgi kā pašreiz pasažieri tiek informēti par stāvvietām, autobusu maršrutiem un iespējām no lidostas nokļūt dažādos galamērķos. Pasažieriem būs iespēja pieiet pie pārdevēja noskaidrot, vai vaučers par attiecīgo cenu dod iespēju no lidostas nokļūt izvēlētajā galamērķī.

Vectirāns stāstīja, ka MK noteikumos noteikta lidostas Rīga sadarbība ar speciālo licences kartīšu izsniedzēju, kas šai gadījumā ir Rīgas plānošanas reģions. Turklāt lidostai jāiesniedz Rīgas plānošanas reģionam informācija par savu darba laiku un pasažieru daudzumu, lai RPR var izvērtēt pārvadājumu apjoma pieprasījumu.

Savukārt pārvadātāji iesniegs Rīgas plānošanas reģionam aprakstu, kā plāno nodrošināt Autopāravdājumu likumā noteiktās prasības, atbilstību kurām Rīgas plānošanas reģions izvērtēs, lai izsniegtu speciālās licences kartītes. 

Vectirāns teica, ka lidosta Rīga pēc 15.septembra savā noteiktā publiskiem mērķiem paredzētajā teritorijā piekļuvi nodrošinās tikai tiem pārvadātājiem, kuriem būs šī speciālās licences kartītes. Tāpat lidosta Rīga, konstatējot pārkāpumus, nekavējoties nodos informāciju RPR izvērtēšanai. 

Lidostas Rīga pārstāve Laura Karnīte aģentūrai LETA pastāstīja, ka lidostai atbilstoši MK noteikumiem informācijas saņemšanai par taksometriem, kuriem ir izsniegtas speciālās licences kartītes, jāslēdz līgums ar RPR un Ceļu satiksmes drošības direkciju, un līgumu slēgšana pašlaik ir procesā. 

Tāpat viņa norādīja, ka lidosta būs gatava skaidrot pasažieriem jaunās sistēmas darbības principus. 

"Lidostas uzdevums ir nodrošināt pārvadātāju piekļuves kontroli un 15.septembrī mēs būsim gatavi to darīt," teica Karnīte, norādot, ka pašreiz lidostā neviens no pārvadātājiem vēl nav izrādījis interesi tirgot vaučerus. 

Savukārt AS Rīgas taksometru parks komercdirektore Anita Pakalniece aģentūrai LETA pastāstīja, ka uzņēmums šobrīd pēta iespējas tirgot vaučerus un iespējamo partneru piedāvājumus, tomēr tas neesot vienkārši, jo iespējami īsā laikā jānodrošina tirgotājam noteiktās MK noteikumu prasības. 

"Lidostā diemžēl kārtību regulē noteiktu cilvēku grupējums, ko nevar ietekmēt neviens likumdevējs. Ir skaidra Satiksmes ministrijas kā Ministru kabineta noteikumu iniciatora vēlme, noteikt tādas prasības, ko nevarēs izpildīt tie pārvadātāji, kas atrodas šī grupējuma ietekmē, un līdz ar to cenu stratēģiju un pakalpojuma kvalitāti regulēs tirgus un nekropļota konkurence. Man ir šaubas, ka tas tā notiks," pauda Pakalniece. 

Jau ziņots, ka 1.septembrī stājās spēkā grozījumi Autopārvadājumu likumā un MK noteikumos par taksometra pārvadājumiem, ar kuriem SM iecerējusi sakārtot taksometru nozari. 

Top komentāri

ormanis
o
Esmu gatavs piedāvāt savus pakalpojumus.
Andris
A
Taksisti cer ka mafija izručīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas