Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pensionētie Rīgas skolotāji pagaidām vilcinās rakstīt atlūgumus

Pensionētie Rīgas skolotāji pagaidām vilcinās rakstīt atlūgumus, bet šādi lēmumi vēl varētu tikt pieņemti augusta beigās, kad skolotājiem būs iespēja iepazīties ar skolu piedāvāto slodzi, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis.

"Mums pavasarī bija 877 pensijas vecuma pedagogi visās izglītības iestādēs, no tiem 500 neturpināja darbu jau tajā brīdi, kad to likumu pieņēma," sacīja Balamovskis.

Viņš arī norādīja, ka no skolu direktoriem saņemtā informācija liecina, ka daļa pensionēto skolotāju gaidīja un vēl joprojām gaida, kāds stundu skaits viņiem tiks piedāvāts, lai izrēķinātu, vai viņiem ir izdevīgi turpināt darbu skolā.

"Bet es pieņemu, ka augusta beigās būs vēl skolotāji, kas rakstīs atlūgumus, jo likmju skaits ir samazinājies. Līdz ar to, ja cilvēkam piedāvā strādāt uz piecām vai desmit stundām, diezin vai viņam būs vērts šo 80 latu dēļ strādāt, ja viņš zaudēs 70% no 200 latiem," sprieda amatpersona.

Balamovskis teica, ka daļa skolotāju ir gatavi atteikties no pensijas pat tad, ja alga tikai nedaudz pārsniegs pensiju.

"Ir tādi, kas saka - ja man būs 10 vai 20 latu vairāk, tad es labāk strādāšu, jo tad es jūtos nodarbināts, vajadzīgs un piesaistīts," pensionēto skolotāju motivāciju turpināt darbu skolā raksturoja amatpersona.

Balamovskis arī apšaubīja iespēju, ka pensionēto skolotāju lēmums pamest darbu profesijā varētu radīt problēmas skolu nodrošinājumā ar pedagogiem.

"Es nedomāju, ka radīsies kādas vakances un mēs nevarēsim sākt mācību darbu skolā," viņš sacīja. "Piemēram, ja skolā ir pieci matemātikas skolotāji un ja šis viens pensionētais pedagogs aiziet no tās sistēmas, tad viņa stundas patlaban, kad nebūs vairs tik daudz šo papildu piemaksu, būs ieinteresēti paņemt tie skolotāji, kas paliek."

Jau vēstīts, ka no pirmā jūlija strādājošiem pensionāriem tiek izmaksāti tikai 30% no pensijas.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta iepriekš apkopotā informācija liecināja, ka kopumā valstī nākamajā mācību gadā darbu skolā varētu neturpināt vairāk nekā puse no 2453 pensijas vecumu sasniegušajiem pedagogiem, skolu direktoriem un viņu vietniekiem.

2009.gada 1.janvārī skolās strādāja 2453 pensijas vecumu sasniegušie pedagogi, tostarp izglītības iestāžu vadītāji un vietnieki. No tiem 1846 pedagogi darbojās pamatizglītības programmā, 929 - vidējās izglītības programmā, 100 bija izglītības iestāžu vadītāji un 142 - viņu vietnieki.

Likuma norma par pensiju samazinājumu strādājošiem pensionāriem ir apstrīdēta Satversmes tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas