Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

RD maksās vēl 2,5 miljonus firmai, kas grāmatvedības programmas iepirkumā uzvarēja bez konkursa

Viens no pēdējiem skandalozajiem darījumiem, kas tika noslēgts vecās Rīgas domes (RD) vadības aizsegā, bija grāmatvedības programmas iepirkums - 11 miljonu līgums tika atdots vienam pretendentam, nerīkojot konkursu. Pirms gada, kad nelikumīgi bija iztērēti ap diviem miljoniem eiro, visus darījumus iesaldēja. Tobrīd firmai jau bija samaksāti seši vai septiņi miljoni eiro. Lai gan ir skaidrs, ka iepirkums ir veikts nelikumīgi un būtu jāsāk no sākuma ar atklātu konkursu, iztērētie miljoni ir pamatojums, kāpēc firmai ļauj strādāt tālāk un augustā noslēgts divarpus miljonu līgums, lai programmu pabeigtu līdz 1.janvārim, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Rīgas pašvaldības grāmatveži strādā ar piecpadsmit gadus vecu grāmatvedības programmu, tā esot novecojusi un sarežģīta, tāpēc jau vairāk nekā piecus gadus ierēdņi grib jaunu.  Atbildīgā iestāde programmas nomaiņā ir Rīgas domes Finanšu departaments, kas formulēja vajadzības. Pirkšanu 2019.gadā uzticēja Informācijas tehnoloģiju centram. 

Iepirkuma summa sniedzās miljonos, bija jārīko konkurss, taču ITC izlēma apiet likumu. Reģionālās attīstības aģentūras uzturētajā elektronisko iepirkumu sistēmā ir iespēja pirkt programmētāju darba stundas nelieliem standarta programmu uzlabojumiem. ITC vienojās ar kompāniju Wearedots par 96 tūkstošu darba stundu pirkšanu par 11 miljoniem eiro.  Domes pārstāvji uzstāja, ka tas ir pilnīgi normāls darījums. 

Dienesta izmeklēšanā ITC direktora rīcībā ir konstatēti nelikumīgi  darījumi un prettiesiska finanšu līdzekļu izlietošana.  Pavasarī policija uzsāka kriminālprocesu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Vasarā domes pagaidu administrācija Zēģeli atlaida no darba.

Viens no atlaišanas pamatiem ir tas, ka martā, kad grāmatvedības programmas izstrāde bija apstādināta un firmai samaksāti ap pieciem miljoniem eiro,  viņa vadītais ITC noslēdza vēl pusotra miljona līgumu ar Wearedots, lai kompānija varētu pabeigt rakstīt iesāktās sadaļas.

Zēģelis darījumā ir lielākais zaudētājs, jo ir atlaists no darba un  viņam draud kriminālatbildība. Kompānijai Wearedots, ko viņš tik ļoti atbalstīja, gan ir paveicies - RD darījumu turpina un firma saņems vēl divarpus miljonus eiro. 

Pavasarī, kad programmas izstrāde bija apturēta un Zēģelis atstādināts, pašvaldībai bija jālemj, ko darīt tālāk. Tā noalgoja auditoru kompāniju Ernst&Young, kas izstrādāja vairākus scenārijus, no kuriem RD pagaidu administrācija, Finanšu departaments un Informācijas tehnoloģijas centrs kopīgi izlēmuši, ka septiņu miljonu ieguldījums grāmatvedības programmā ir jāglābj un projekts jāturpina, lai arī iepirkums bijis nelikumīgs. 

Augustā sarunu procedūrā ar vienīgo pretendentu Wearedots tādā pašā apšaubāmā veidā noslēgts divarpus miljonu līgums par 26 tūkstošu darba stundu iegādi programmas pabeigšanai.  

Programmai jābūt pilnībā gatavai līdz martam,  bet joprojām nav zināms, cik izmaksās tās uzturēšana. Uzsākot programmas nomaiņu,  mērķis bija  izmaksas samazināt. 

Var izrādīties, ka ar to nelikumīgi sāktā sadarbība ar kompāniju Wearedots nebeigsies. Pirms gada par grāmatvedības programmas ieviešanu atbildīgie Rīgas ierēdņi Ēriks Zēģelis un Andris Konošonoks apgalvoja, ka jaunā sistēma būs pašvaldības īpašums un tās tālāko uzturētāju meklēs atklātā konkursā.  Taču augustā noslēgtajā līgumā teikts, ka pašvaldībai bez izstrādātāja piekrišanas nav tiesību to pārveidot un veikt jebkādas darbības ar programmas pirmkodu. 

Tas nozīmē, ka firmai ir garantēti pašvaldības pasūtījumi daudzus gadus uz priekšu. Piemēram, esošo grāmatvedības programmu pašvaldība lieto vairāk nekā 15 gadus. 

Krimināllietu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu policija sāka aprīlī. Lietā joprojām nav aizdomās turēto, iespējams tāpēc policija arī noraidījusi RD kā cietušās puses lūgumu piedzīt no Ērika Zēģeļa 2 miljonu zaudējumus un vēl 15 tūkstošus par morālo aizskārumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas