Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rīgas vēsturiskajā centrā nedrīkstēs uzstādīt vidi degradējošas pagaidu būves

Valdība apstiprinājusi Kultūras ministrijas iniciētos grozījumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumos, kas paredz, ka turpmāk galvaspilsētas vēsturiskajā centrā nedrīkstēs uzstādīt vidi degradējošas pagaidu būves, portālu Diena.lv informēja Kultūras ministrijas pārstāvis Andris Saulītis.

„Tingeltangeļi Rīgas vēsturiskajā centrā bija kliedzošā pretrunā Rīgas būtībai un kvalitātei. Līdzšinējā galvaspilsētas vadības nerēķināšanās ar ekspertu un sabiedrības viedokli par vēsturiskā centra attīstību līdz ar grozījumu pieņemšanu ir būtiski ierobežota,” uzskata kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

Ministrija grozījumus izstrādāja pēc tam, kad pavasarī Raiņa parkā tika uzstādītas atrakciju iekārtas, kas bija pretrunā ar Rīgas vēsturiskā centra kvalitāti un saistībām, ko Latvija uzņēmusies, vēsturisko centru iekļaujot UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Turpmāk atrakciju iekārtu un citu pagaidu būvju uzstādīšana būs iespējama vien tad, ja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija(VKPAI) sniegs pozitīvu atzinumu pēc Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes attiecīga lēmuma.

„Pavasarī notikušais gadījums Esplanādē pierāda, ka Rīgas vēsturiskā centra attīstības jautājumus nevar pilnībā uzticēt Rīgas domei. Tā vien izvērtēja, vai pilsētai uzstādītās pagaidu būves traucē vai netraucē, neņemot vērā šo unikālo pasaules mantojuma statusu. Tāpēc ir jābūt noteiktai kārtībai, kā ierobežot pagaidu būvju celtniecību UNESCO Pasaules mantojuma vietā – Rīgas vēsturiskajā centrā,” norāda VKPAI vadītājs Juris Dambis.

Pašvaldības pienākums saņemt inspekcijas atzinumu paredzēts gadījumos, kad ar publisko pasākumu saistītie publiskās ārtelpas pārveidojumi ir vērtējami kā būtiski, proti, to ietvaros paredzēts uz laika periodu ilgāk par piecām dienām uzstādīt konstrukcijas, kas augstākas par 10 metriem.

Ierobežojums netiek attiecināts uz konstrukcijām, kas paredzētas preču pārdošanai publisko pasākumu norises laikā un vietā, kā arī pārvietojamām skatuvēm. Lai vides pārveidojumus klasificētu kā būtiskus, jāizpildās abiem kritērijiem, gan attiecībā uz laika periodu, gan – konstrukciju izmēru. Inspekcijai motivētu atzinumu pēc Rīgas pilsētas pašvaldības atbildīgās institūcijas lūguma jāsniedz ne vēlāk kā četru darba dienu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas