Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

TV3: Rīgas pagaidu vadība aptur 11 miljonu vērtās grāmatvedības sistēmas iepirkumu

Novembrī raidījums Nekā personīga vēstīja par Rīgas pašvaldības mēģinājumu nomainīt grāmatvedības programmu par 11 miljoniem eiro, kas faktiski notika bez atklāta konkursa. Programmas ieviesēji stāstīja, ka viss ir likumīgi, tomēr pēc Nekā personīga sižeta darījumu vērtēšanai pievērsās kontrolējošās iestādes un tos apturēja. Rīgas pagaidu administrācijai tagad jālemj, ko iesākt tālāk, svētdienas vakarā vēsta Nekā personīga.

Rīgas pašvaldība līdz gada beigām plānoja nomainīt grāmatvedības sistēmu. Uzdevums ir sarežģīts, sagatavošanās tam ilga vairāk nekā piecus gadus. Tagad process ir apturēts, jo 11 miljonus vērtajā projektā ir atklājusies korupcijas ēna, informē raidījums.

Iepirkumi uzticēti domes Informācijas tehnoloģiju centram (ITC). Centrs 2017.gadā sarīkoja mazu 42 000 eiro vērtu iepirkumu pilotprojektam, lai pārliecinātos, vai pašvaldības Finanšu departamentam derēs Microsoft produkts Dynamics 365. 

Kad ITC pārliecinājās, ka sistēma derēs, tā vietā, lai rīkotu konkursu, kurā spētu piedalīties vismaz desmit pretendentu, pašvaldība izvēlējās pirkt sistēmas izveides darbus, norāda raidījums. Tas bija iespējams, jo Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) bez konkursa valsts un pašvaldību iestādes var pirkt konsultācijas un IT pakalpojumus. 

Tā vietā, lai nopirktu sistēmu, 2018.gada Rīgas dome noslēdza līgumu ar WeAreDots par 96 000 darba stundu iegādi 11 miljonu vērtībā. 

Pēc Nekā personīga raidījuma, kurā tika stāstīts par darījumiem, nu jau atlaistie pašvaldības deputāti rosināja sākt auditu par ITC lēmumiem.  Iesniegumus Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) un Vides un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) uzrakstīja bijušais deputāts Valters Bergs. 

Policijā pagājušā gada beigās uzsākta resoriskā pārbaude, bet 3.aprīlī tā pārtapusi kriminālprocesā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. 

IUB pārbaudē par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas domes grāmatvedības sistēmas iegādē secinājis, ka mazais konkurss par pilotprojektu un pēc tam 96  000 darba stundu pirkums par 11 miljoniem ir uzskatāms par vienotu iepirkumu, līdz ar to, nesludinot konkursu, ir apiets likums, skaidro Nekā personīga. Tomēr administratīvo sodu birojs nevar piemērot, jo iestājies noilgums. 

Taču pamatojoties uz IUB atzinumu Valsts reģionālās attīstības aģentūra, kas uztur EIS, secināja, ka domes iepirkšanās sistēmā ir prettiesiska.

Top komentāri

Kuzja un Muris
K
Tā bija nanogrāmatvedības programma kāda snav nekurs citur pasaulē.
fuksis
f
Ja šajā valstī nebeigsies konveijerveidīgā likumu pieņemšanas un nekavējoši nemitīgās labošanas "caureja" tad drīz vien grāmatvedības sistēmas maksās ne tikai miljonus bet jau miljardus. Vai ir kāds likums un uz tā balstīti saistošie noteiumi kuri darbojās nevis, piemēram, desmit nedēlas bet desmit gadus? Puņķi ir stabilāks pamats par mūsu likumdošanu
Latvian var
L
Nākamais solis - Rïga var.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas