Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Maxima: Ziņas par 37 trauksmes signāliem ir tendenciozas un spekulatīvas

Ziņas par to, ka traģēdijas dienā Zolitūdes Maximā signalizācija atslēgta 37 reizes, ir spekulācijas, norādījis _Maxima Latvija _komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

"Nav īsti skaidrs, no kurienes parādās šādas spekulācijas, bet var pieņemt, ka tās ir saistītas ar vēlmi tendenciozā veidā nopludināt tiesvedības materiālus," norādījis Beseris, uzsverot, ka ugunsdzēsības signalizācija ir paredzēta tikai brīdināšanai par iespējamo ugunsgrēku un nekādā veidā nevar paredzēt ēkas sabrukšanu. To ir arī vairākkārt uzsvēruši eksperti.

Maxima pārstāvis norāda, ka trauksmes signalizācijas un evakuācijas paziņojumi netika ignorēti - "tika konstatēts, ka, atskanot signalizācijai plkst. 16.21, darbinieki pārliecinājās, ka ēkā nav ugunsgrēka draudu." Konstatējot viltus trauksmi,  atbilstoši noteiktajai kārtībai, apsardzes darbinieki nekavējoties sazinājās ar ugunsdrošības signalizācijas apkalpojušā uzņēmuma pārstāvi, kurš operatīvi ierodoties arī apstiprināja, ka veikalā apziņošanas sistēma ir nostrādājusi saņemot viltus trauksmes signālu no telpas ēkas pagrabstāvā.

Ņemot vērā viltus trauksmi, gaidot apkalpojošā uzņēmuma Vesmann  pārstāvja ierašanos, apsardzes darbinieki atbilstoši ugunsdrošības vadības pultī noteiktajām iespējām mēģināja atjaunot signalizācijas darbību normālā režīmā. Ierodieties notikuma vietā, „Vesmann” darbinieks atjaunoja signalizācijas darbību ēkā aptuveni plkst. 17.05, izolējot tikai un vienīgi konkrēto zonu pagrabstāvā, kur secīgi veica arī pārbaudi. Savukārt veikals turpināja darbu normālā režīmā līdz pēkšņajam jumta iegruvumam, kas notika aptuveni plkst. 17.44. 

"Būtiski, ka signalizācijas skanēšana traģēdijas dienā pēc ekspertīzes rezultātiem un Vesmann darbinieka (sertificēta speciālista)  uzskatiem nav saistāma ar ēkas konstrukcijas izmaiņām un ēkas sabrukšanu. Tāpat arī jāatzīmē, ka likumdošanas normas 2013. gada nogalē, kā arī šobrīd vēl joprojām nenosaka rīcības kārtību, kādai jābūt, kad noskan ugunsdrošības signalizācija, bet ugunsgrēks konstatēts nav, kā tas tieši bija konkrētajā gadījumā," skaidro uzņēmuma pārstāvis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē