Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Agronoms: Gaidāmas labas vasarāju un griķu ražas

Pateicoties labajiem laikapstākļiem, šajā sezonā graudkopībā prognozējama ne tikai laba ziemāju, bet arī vasarāju un griķu raža, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs agronoms Oskars Balodis.

Šogad vasaras kviešu raža vidēji Latvijā varētu būt 4,1 tonna no hektāra, kas ir nedaudz vairāk par pagājušā gada rādītāju - 3,9 tonnām. Vasaras miežu raža varētu būt vidēji 3,5 tonnas no hektāra, kas ir identisks rādītājs pērnajai ražai, bet auzu raža - vidēji 2,4 tonnas no hektāra jeb apmēram tikpat, cik pagājušajā gadā.

Arī LLKC ekspertu apsekotie griķu lauki salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem izskatoties ļoti labi. Mitrais maijs tiem nācis par labu - laukos ir ļoti laba biezība, kas ļauj cerēt uz labām ražām. Ar griķiem varētu būt apsēti ap 10 000 hektāru.

"Labvēlīgais pavasaris augiem nodrošināja labus apstākļus cerošanai, tādēļ vasarāju ražas prognozes ir labas. Pavasaris bija pietiekami mitrs un silts, arī sēju varēja sākt agri - Kurzemē un Zemgalē jau aprīļa sākumā. Daudzviet Latgalē sēja nedaudz aizkavējās, jo lauki bija no pavasara lietavām pārmitri. Patlaban vasarājiem gan trūkst mitruma, kas diemžēl varētu atstāt ietekmi uz ražu," sacīja Balodis.

LLKC eksperts arī norāda, ka sausā un saulainā laikā sējumus vairāk posta kaitēkļi, graudaugos novērojams labību lapgrauzis un parādās arī laputis. Vasarājiem lauku kopšanas darbi lielākoties jau ir pabeigti, tādēļ labās ražas potenciāla saglabāšanai nepieciešams tikai pietiekams daudzums nokrišņu tuvākajās nedēļās.

LLKC ekspertu vērtējumā ar vasaras kviešiem šogad apsēti kopumā 166 000 hektāru, kas ir uz pusi mazāk nekā pērn, kad ar vasarājiem tika pārsētas izsalušās ziemāju platības. Ar vasaras miežiem apsēti 99 000 hektāru.

Tikmēr vasaras rapsis šogad valstī iesēts nelielās platībās - ap 20 000 hektāru, jo saistībā ar šo kultūru pēdējos gadus ievērojamas grūtības saimniekiem sagādā kaitēkļu ierobežošana, īpaši krustziežu spīdulis, kas šajā laikā ir ļoti aktīvs. Raža tiek prognozēta vidēji ap divām tonnām no hektāra, kas būtu pieņemama raža šim kultūraugam.

Kā ziņots, pērn Latvijā graudu kopražā tika sasniegts visu laiku rekords - 2,2 miljoni tonnu, tādējādi pārsniedzot 2012.gada rekordu - 2,1 miljonu tonnu. Graudu kopražas nozīmīgo pieaugumu galvenokārt ietekmēja ar graudaugiem apsēto platību pieaugums.

Savukārt graudu iepirkums bija lielākais pēdējo četru gadu laikā - 1 947 300 tonnu, tikmēr vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties, un 2014.gadā tā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē