Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Agronoms: Pērkot stādus dārzam, jāprasa pēc augu pases

Lai izvairītos no slimu un Latvijas klimatam nepiemērotu stādu iegādes, iedzīvotāji aicināti pirkt tikai tos augus, kuriem izsniegtas augu pases, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas eksperti.

Kā norādīja LLKC vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils, Latvijā augiem ir ievērojami īsāks veģetācijas periods nekā, piemēram, Polijā, kur starpība var būt pat mēneša garumā.

"Mūsu ziemas var būt neprognozējami bargas, ar daudziem atkušņiem, kas ievestajiem augiem neļaus pārziemot," norādīja agronoms.

Dārzkopis arī iesaka nepirkt divgadīgu augļu kociņu ar jau attīstītiem sānzariem, jo stādaudzētavās augļu koku vainags īpaši netiek veidots. Tā vietā labāk izvēlēties viengadīgu stādu un veidot tālāk pašam.

Būtiski ir arī tas, vai augu pārdod konteinerā. Augs, kas atrodas no polimēra materiāla gatavotos podos, daudz labāk pārcietīs laiku līdz nonākšanai jaunajā dārzā.

"Latvijas stādu audzētāji aktīvi izmanto konteinerus, kas veidoti no melnās biezās polietilēna plēves. Šādi stādi būs nedaudz lētāki un stāda kvalitāti tas nekādi neietekmēs," sacīja Narvils.

Tāpat viņš sacīja, ka lētāki ir kailsakņu stādi, taču tie nav domāti vešanai lielos attālumos, jo augu saknes iekalst, turklāt mazās saknītes pēc izrakšanas iet bojā diezgan strauji.

"Ievestie stādi krāsainās apdrukātās kastēs, visbiežāk, ir ogulāji. Kailās saknes tiem ietītas māla un organiskā substrātā maisījumā. Diemžēl neviens nezina, kādā stāvoklī bijušas auga saknes pirms šādas iepakošanas. Savukārt Latvijas kailsakņu stādus ogulājiem drošāk izvēlēties rudenī," skaidroja agronoms.

Pateicoties Valsts augu aizsardzības dienesta veiktajai uzraudzībai, Latvija ir krietni apsteigusi citas Eiropas valstis, pārdodamajiem augiem izsniedzot augu pases, jo ievests augs ne vienmēr var būt vesels. Tādēļ, iegādājoties stādus savam dārzam, jāvaicā pēc augu pases, norāda LLKC eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē