Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Alus ražotāji: Būtiski palielinot akcīzi alum, daudz straujāk augs citu alkoholisko dzērienu realizācija

Būtiski palielinot akcīzi alum, netiks sasniegts mērķis samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu, jo daudz straujāk pieaugs citu alkoholisko dzērienu realizētais apjoms, aģentūrai LETA pauda Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš, komentējot valdības plānus paaugstināt akcīzes nodokli alum.

Viņš uzsvēra, ka Finanšu ministrijas (FM) izstrādātā nodokļu politika alum starp visiem alkoholiskajiem dzērieniem paredz straujāko akcīzes nodokļa pieaugumu - 25% apmērā. Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodoklis pieaugs vidēji par 15%. Neraugoties uz šo priekšlikumu, tiek apsvērts īstenot deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par vēl lielāku akcīzes pieaugumu alum. Tādējādi stiprais alkohols būs vēl pieejamāks patērētājiem, kas ir pretrunā ar deputātu publiski pausto par alkohola patēriņa samazināšanu valstī. "Būtiski palielinot akcīzi alum, mērķis samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu netiks sasniegts, jo daudz straujāk pieaugs citu alkoholisko dzērienu realizētais apjoms," uzsvēra Liniņš.

Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors norādīja, ka šā gada pirmajos četros mēnešos patēriņam nodoto stipro alkoholisko dzērienu - degvīna, konjaka, brendija, liķiera un viskija apmērs ir pieaudzis par 10%, bet alum - tikai 1%, kas noticis, pateicoties pierobežas tirdzniecībai ar Igauniju. Pēc Liniņa teiktā, pierobežas tirdzniecība ar Igauniju veido aptuveni 5% no visa alus tirgus apjoma, apliecinot, ka Latvijā uz vietas patērētā alus kritums ir vismaz 4%.

Liniņš arī atgādināja, ka alus nozari negatīvi ietekmē Saeimas balsojums par labu PET iepakojuma ierobežojumiem, kamdēļ nākamgad alus realizācija varētu kristies par aptuveni 20%. Nesamērīgi paaugstinot akcīzes nodokli, alus realizācijas kritums būs vēl dramatiskāks.

Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors atzīmēja, ka šobrīd Latvijā ir reģistrētas vairāk nekā 40 alus darītavas, kuras pārsvarā atrodas Latvijas reģionos, tādējādi veicinot ekonomisko attīstību attiecīgajā apvidū. Būtiski paaugstinot akcīzes nodokli alum, tiek apdraudēta alus darītavu dzīvotspēja reģionos, kur jau tā ir samērā augsts bezdarba līmenis. "Nesamērīga akcīzes nodokļa celšana būtu dubults sitiens mazajām darītavām, jo pirms neilga laika deputātu pieņemtais lēmums par divu litru PET iepakojuma aizliegumu faktiski nozīmē to investīciju norakstīšanu, kas ieguldītas PET ražošanas līniju modernizācijā," sacīja Liniņš.

Jau vēstīts, ka ar grozījumiem likumā Par akcīzes nodokli paredzēts kompensēt nodokļu reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus. Likuma grozījumi paredz celt akcīzes nodokli degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Tostarp vīna akcīzes nodokli iecerēts celt par 18% - no esošajiem 78 eiro par par 100 litriem līdz 92 eiro. Akcīzes nodoklis alum augs par 24% - no esošajiem 4,5 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu līdz 5,6 eiro. Alkohola starpproduktiem no 15 līdz 22 tilpumprocentiem cels akcīzi par 15% - no esošajiem 130 eiro par 100 litriem līdz 150 eiro. Savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem cels akcīzes nodokli par 15% - no esošajiem 1450 eiro par absolūtā spirta procentu līdz 1670 eiro.

Top komentāri

Alkohols jāpasūta no Vācijas,
A
es to sen jau daru. Lai gan Vācijā iedzīvotāju ienākumi ir vairākas reizes lielāki kā Latvijā, daudzi alkoholiskie dzērieni ir uz pusi lētāk nopērkami. Tas norāda tikai vienu - Latvijā likumi tiek pieņemti tautai visnaidīgākā formā un apmērā, un valdošai elitei interesē tikai viens, kā uzlikt tautai lielākas klaušas, lai Lemberga sazagtie miljardi vairotos, līdz Lembergs Sorosu apdzītu. Lai gan, veltas cerības, jo Soross tic Dievam, kurpretī - Lembergs tikai sātanam!
Nevajag muldēt, Tita!
N
Paceļot klaušas , ieguvēji būs tikai valdošā kliķe, nevis tauta. Ja kāds negrib alu, neviens nespiež to dzert, un nevajag vaimanāt, ka alus - lēts, bet sacīt -paldies Dievam- ka lēts, jo arī citur tas nav dārgs. Vismaz Vācijā vai Holandē nē.
TYT
T
Ņemot vērā, ka alus šobrīd veikalos Latvijā ir lētāks pat par ūdeni un pienu, tad mazliet paceļot cenu kaut mazliet tiks samazināts jauniešu alkoholisma risks. Alus ir pirmās lamatas, ar kuru sākas ceļš uz alkoholismu. Maldīgi nevainīgs dzēriens, kurš Latvijā pieejams par neadekvāti zemām cenām. Ar to arī visbiežāk sākas ceļš uz nekurieni - jauni cilvēki kā deģenerāti, apčurājušies vārtās pa grāvjiem nespējot fokusēt pat skatienu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē