Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ārlietu ministrs: ES militāri operacionālais štābs nedrīkst kļūt par "papīra tīģeri"

Ideja par nepieciešamību izveidot Eiropas Savienības (ES) militāri operacionālo štābu nav jauna, taču, ja mēs to redzam kā centrālo koordinējošo un plānojošo institūciju ES operācijām, tas nedrīkst kļūt par "papīra tīģeri", aģentūrai LETA pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Ministrs sacīja, ka šādā gadījumā nevēlētos redzēt štābu, kas rada vienīgi daudz labu darbvietu bez darba palikušajiem ģenerāļiem. "Ja tā nebūs, tā jau būtu apspriežama un vērtējama ideja," sacīja Rinkēvičs, piebilstot, ka nepieciešams skatīties, kā iespējams uzlabot sadarbību militārās rūpniecības un aizsardzības spēju koordinācijas jomās.

"Tomēr, ja tā ir tikai papīru un dokumentus producējoša iestāde, kuras pievienotā vērtība ir darbvietas ģenerāļiem un virsniekiem, esmu skeptisks. Bet, ja mērķis uzlabot operāciju vadību, plānošanu, loģistiku, šāda doma jau ir apspriežama," sprieda ministrs.

Politiķis atzina, ka ir ļoti skeptiski noskaņots par Eiropas armijas ideju, jo tā rada ļoti daudzus jautājumus. Tostarp par to, kas pieņemtu lēmumu par šādas armijas izmantošanu. "Tas būtu Eiropas Parlaments (EP) vai nacionālie parlamenti?" retoriski vaicāja Rinkēvičs, piebilstot, ka nebūtu nepieciešams tērēt papildu līdzekļus tam, kas dublē NATO. "Tas viss rada daudz jautājumu. Tas rada arī lielu skepsi," atzina ministrs.

Noslēgumā viņš uzsvēra, ka nepieciešams nodalīt reālas spējas un darbus no "papīru tīģeru" veidošanas.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien paziņoja, ka ES jāizveido galvenā mītne pasākumu koordinēšanai vienota militārā spēka izveidei.

"Mums nav pastāvīgas struktūras, un bez tās mēs nevaram strādāt efektīvi, tāpēc mums nepieciešama Eiropas galvenā mītne un jāstrādā pie kopīga militārā spēka," runā Eiropas Parlamentā par stāvokli ES paziņoja Junkers. "Mēs vairs nevaram paļauties uz atsevišķu dalībvalstu spēku, un mums kopā ir jānodrošina, ka mēs aizsargājam savas intereses," norādīja Junkers.

Nesen atbalstu idejai par kopīgu ES armiju apliecināja Višegrādas grupas valstis - Čehija, Polija, Slovākija un Ungārija.

Pagājušajā ceturtdienā, viesojoties Viļņā, atbalstu dziļākai ES militārajai integrācijai izteica Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, paužot viedokli, ka tas nekaitēs NATO.

Šīs iniciatīvas atbalstītāji norāda, ka tas nepieciešams, lai reaģētu uz joprojām aktuālo nelegālās migrācijas problēmu un pieaugošajiem terorisma draudiem, taču novērotāji saka, ka tāda struktūra varētu mazināt ASV ietekmi uz Eiropas drošību, bet tas būtu izdevīgi dažām Rietumeiropas valstīm, kas ieņem maigāku nostāju attiecībā uz Krieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē