Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ašeradens: Start-up uzņēmumiem jāatvieglo nodokļu nomaksa un vīzu režīms

Šā gada septembrī Ekonomikas ministrija (EM) valdībā plāno iesniegt "start-up" jeb iesācējuzņēmumu jomu regulējošu likumu, kas varētu atvieglot šo uzņēmumu nodokļu nomaksas nosacījumus un pārskatīt vīzu režīmu piesaistītajiem ārvalstu ekspertiem, intervijā aģentūrai LETA stāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība).

Pagājušā gada nogalē aģentūras LETA rīkotajā diskusijā par mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) nākotni toreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) informēja, ka Ekonomikas ministrija (EM) sākusi darbu pie iesācējuzņēmumu likuma izstrādes, kas paredzētu jaunu mikrouzņēmumu režīma regulējumu, lai izvairītos no MUN optimizācijas shēmām. Taču Ašeradens kā toreizējais Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs pauda uzskatu, ka jaunajā likumā vajadzētu likt uzsvaru uz iesācējuzņēmumiem, lai Latvijā radītu inovāciju pievienotās vērtības ekonomiku.

Pēc ekonomikas ministra amata ieņemšanas Ašeradens ķēries pie likuma izstrādes, paredzot īpašu atbalstu iesācējuzņēmumiem, taču par MUN regulējuma maiņu atbildība ir jāuzņemas FM. Likuma izstrādē EM sadarbojas gan ar Latvijas Start-up uzņēmumu asociāciju, Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru u.c. EM ieskatā, likumam ir jāliek pamats jaunai, dinamiskai uzņēmumu attīstībai, kam vajadzētu mainīt gan darba tirgu, gan ekonomiku. Ministrija šo likumprojektu cer iesniegt valdībā šā gada septembrī.

"Topošais likums ir svarīgs, jo iesācējuzņēmumi aizvien vairāk nonāk attīstīto valstu politikas dienaskārtībā; šie uzņēmumi ir spēcīgs ekonomikas dzinējspēks. Attiecīgi jaunajā likumā definēsim, kas ir iesācējuzņēmums, kā arī paredzēsim tiem īpašu nodokļu režīmu, jo iesācējuzņēmumi vēlas nevis atcelt vai samazināt nodokļus, bet gan ieviest nodokļu atlikto režīmu. Piemēram, pirmajā gadā iesācējuzņēmumiem vispār nav ienākumu, bet tikai izmaksas, un šie uzņēmēji saka, ka viņi ir gatavi akumulēt nodokļus noteiktā periodā - ja uzņēmums sāk darbu veiksmīgi, nodokļi tiek samaksāti, bet, ja uzņēmums nesāk darbu, tiek meklēti citi risinājumi. Un šajā ziņā valdība uzņemas dalīt riskus ar iesācējuzņēmumiem," skaidroja ekonomikas ministrs.

Valdības un iesācējuzņēmumu dalītais risks, ministra ieskatā, ir svarīgs, jo uzņēmējiem tiek dota iespēja pārbaudīt idejas ekspertu vidē. Ašeradens stāstīja, ka iesācējuzņēmumu pieredze rāda, ka tie uzņēmēji, kas nav bijuši veiksmīgi pirmajos divos iesācējuzņēmumos, gūst panākumus ar trešo.

Tāpat sarunās ar iesācējuzņēmumiem ekonomikas ministrs sapratis, ka likuma kontekstā jādomā arī par vīzu režīma liberalizēšanu, jo uzņēmējdarbības iesākšanas kultūra paredz piesaistīt cilvēkus no dažādām pasaules valstīm.

Bez minētajiem strauji augošajiem tehnoloģiju uzņēmumiem EM domā arī par citiem uzņēmējdarbības sācējiem - uzņēmumiem ar augstu nākotnes potenciālu, kas nedarbojas tehnoloģiju jomā, un mikrouzņēmumiem.

"Manuprāt, valstij ir jāpalīdz uzsākt uzņēmējdarbība tiem uzņēmumiem, kuriem ir augsts tehnoloģiskais potenciāls, kā arī jāatbalsta tie, kas strādā segmentos, kuros nekāda milzīga konkurence nebūs. Katrā ziņā visas pārmaiņas tiks ieviestas pakāpeniski - septembrī valdībā tiek iesniegts iesācējuzņēmumu regulējums paralēli ar atviegloto uzskaites režīmu zemu ienākumu uzņēmēju grupai, pēc tam jau varēs sākt diskusijas par MUN režīma attīstību Latvijā," sacīja Ašeradens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē