Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bundžu Jānis: Akcīzes un ēnu budžets

Nupat izziņotas nākamā gada budžeta prioritātes. Pārsteidzoši maz - tikai četras. Aizsardzība, iekšējā drošība, veselība un izglītība. Kļūst zināms arī galvenais ieņēmumu avots prioritāšu iedzīvināšanai - akcīzes nodoklis. Un vēl, protams, ēnu ekonomika. Cik labi, ka tāda mums ir! Citādi nekāda aizsardzības stiprināšana nesanāktu.

Konsultantaprāt, arī ēnu ekonomikai (tālāk EE) vajadzētu nodibināt kādu nevalstisku organizāciju, kuras izvirzītie pārstāvji kopā ar valdību varētu produktīvāk lemt, kā stiprināt valsts ekonomiku. Nekāda patīkamā tāda saruna nebūtu, bet politiķiem diemžēl nākas runāt ar dažādiem teroristiem, bandītiem un citiem, piedodiet, draņķiem. Tātad EE nodibina nozares asociāciju. Pirmkārt, vienojas ar valdību, ka tās ēnas, kuras nevīžo iestāties asociācijā, nopietni paņem aiz riekstiem. Turklāt EE asociācija varētu labāk par visiem SABiem un KNABiem norādīt, kur īsti katram neklausīgajam ir tie rieksti. Vienotos arī, ka nemirstīgās krutkas un cigarešu točkas gadā caur asociāciju maksā valsts budžetā noteiktas summas, par kuru apjomu vienojas slēgtā valdības sēdē. Ja jau ir slepenas izdevumu pozīcijas, kādēļ tad nevar būt arī tikpat diskrēti ieņēmumu avoti? Tādas īpaši lielas un lojālas EE struktūras varētu arī apņemties nopirkt katra pa lietotam tankam, kurus nodod lietošanā valstij. Tiktu arī saskaņots lojalitātes protokols - ja kāda no topošā asociācijā esošām EE struktūrām tomēr "uzraujas", tad pirmajā reizē, līdzīgi Ostapam Benderam, tai ir tiesības tikt cauri ar vieglām izbailēm, otrajā - ar parastām izbailēm. Sadarbība ļautu precīzāk plānot un saskaņot paredzamos budžeta ieņēmumus no EE jau tālākā perspektīvā. Ticams arī, ka šāda iesaiste celtu patriotismu aprindās, ko pirms tam vecmodīgi atzina par šaubīgām.Šāda EE asociācija un sarunas ar valdību piesaistītu masīvu preses uzmanību. Dzīvesstāstu žurnāliem būtu jauns, interesantu cilvēku portretējumu poligons, bet Eiropas lielmediji steriem brauktu pētīt nedzirdēto inovāciju.Otrs lielākais naudas ieņēmumu avots ir akcīzes nodoklis. Aplūkojot ieceres, konsultants sajūsminās par tālredzīgo politiku, kas sākumā varētu pat izraisīt dažādu grūtgalvīšu protestus. Proti - lai palielinātu ieņēmumus, akcīze mīlīgajiem sidriņiem un kokteilīšiem… tiek samazināta. Pa smuko - vairāk nekā 45%. Nebrēciet! Ieņēmumi tiks palielināti, "uz masu" un ilgtermiņā. Mēs tak netaisāmies arī aizsardzības budžetu palielināt vienu gadu un tad atkal laist lejā. Ieteicamo dzērienu plašākam patēriņam būtu nepieciešams arī zinātnisks pamats. Piemēram, tagad iestrēgušo VDK maisu pētīšanas komisiju varētu pārprofilēt uz PAREIZĀ VIEDOKĻA noskaidrošanu "kokčiku" lietās. Tiks izsludināti projekti par pozitīvo pieredzi. Apbedīšanas biroji rīkos fotokonkursu "jauns izskatās labāk" ar kokteiļa mucu uzvarētāja čomiem. Savukārt pustrako Pēteri Apini iesaistīs kārdinošā starptautiskā projektā par pīpēšanas atmešanu Havaju salās. Uz trim gadiem.PAREIZAIS VIEDOKLIS. Naudas avoti nākamā gada budžeta prioritātēm jāatzīst par pietiekami labiem un pārdomātiem esam. Nenopietnās populistu versijas kādu daļu naudas sameklēt ministrijās "no iekšām" kā tādas arī tiek vērtētas. Labi vien ir. Uztraukumu dzīvē tāpat pietiek.*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē