Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bundžu Jānis: Armijā aizejot. Kaut kad

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) Saeimas ārpolitikas debatēs aicināja pieņemt politiski izšķirīgu lēmumu par karavīru skaita palielināšanu līdz 2018. gadam. Cēloņi nav īpaši jāskaidro. Tomēr sāksim ar citu notikumu. 

Nedēļas nogalē tūlīt pēc Ukrainā notikušajām apšaudēm sociālajos medijos izskanēja bezierunu jeb brīvprātīgi obligātie aicinājumi uz protesta piketiem. Kā jau lietišķiem cilvēkiem pieņemts, protestēšana nobīdīta uz nākamās (šīs) nedēļas sākumu. Bundžu Jānis gribēja korekti iebilst, ka darba laikā var būt sarežģītāk un arī emocionāli - kādēļ ne svētdien. Tomēr citi pasteidzās priekšā, un labi vien bija. Centīgie konsultanta vietā dabūja dzirdēt, kas viņi ir un, ja pie kāda durvīm vēl nav klauvējusi Drošības policija, tad labāk steidzīgi aizskriet pašam pieteikties. Īsos vārdos - vislielākais izbrīns un šoks, ka kāds vispār iedrošinātos uz šādu nepatriotismu - iebilst pret nolikto piketa laiku. 

Tomēr no otras puses - sabiedrības labākā daļa ir aktīva, modra un tai nav vienalga. Ko, Bundža, čīksti par pirmdienu, ja pat Eiropas gudrajie Ukrainas spriešanu nolikuši tikai uz ceturtdienu (jācer - to, kura parīt)? Tātad, lai arī ar dažu pārspīlējumu, tomēr lietas attīstās labi un pareizi. Šāds konstatējums vieš cerības arī par kāda cita, jau nopietnāka valsts aizsargāšanas virziena labu izdošanos. 

Pagājušajā nedēļā Aizsardzības ministrija noziņoja, ka vairāk tautas būs jāņem zaldātos. Gandrīz jāteic - beidzot. Tas gan neaizņēma televizoru pirmās bildes un diskusiju portālus - priekšā aizdimdēja abortu jautājums. Te Vējonis pats vainīgs, nevarēja pagaidīt līdz pirmdienai. Pirmdien gan 900 sekundēs aprunāja rekrutēšanu, nezin - par to pašu vai jau otro kārtu. 

Tomēr tas tikai sīks negludums. Redzot iepriekš aprakstīto patriotisma fonu, ir pilnīgi skaidrs, ka potenciālie jaunkareivji un viņu vecāki nevarēs vien sagaidīt, kamēr lēnīgā rekrutēšanas mašīna uzņems apgriezienus. Veidosies rindas. Žurnāli publicēs aizkustinošus stāstus par jaunekļiem un jauneklēm, kuri gājuši maldu ceļus, bet nu beidzot atraduši īsto atbalsta punktu un biedra plecu. Vai atkal par to, ka kāds bijis slimīgs un mazdūšīgs, bet nu, izlasot par jauno iesaukšanas kampaņu, cilvēks izveseļojies vienā naktī, jo - viss taču ir galvā. Ak, vai es pieminēju kampaņu?! Nu, protams, tiks nodalīti smuki miljoni šī pasākuma labi uzprišinātai atspoguļošanai. Tajā pašā laikā ar sašutumu tiks uzņemti dažādu margināļu prātojumi par izvairīšanos no cildenā pienākuma, pacifistiska filozofēšana vai pat mēģinājumi izsprukt caur veselības likstām vai kopjamiem lauku radiem. Vēl vairāk - nespēsim izbēgt no tiesu darbiem, kur sašutuši pilsoņi/nes meklēs taisnību, ja dakteri noliegs doties armijā. Nu jā… korupcijas apkarotājiem tiks veidota filiāle, kuras redzeslokā būs gadījumi, kad ļaudis mēģinās korumpēt iesaukšanas komisiju, lai tiktu dienēt, un pēc iespējas bargās pozīcijās. Un tie būs morāli smagi lēmumi - vai cilvēks dēļ šāda incidenta liekams čokā vai liekams par paraugu. 

Nedaudz gan apbēdina, ka tas nesāksies vis parīt, bet gan pēc zināma laika. Konsultants ieteiktu rīkot iepriekšēju pieteikšanos uz pieteikšanos par pieteikšanos dienēt armijā. Sākam tūlīt, aizies droši. 

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē