Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dimants: Neatkarīgu regulatoru nevar atsaukt pēc politiska lēmuma

Neatkarīgu regulatoru nevar atsaukt pēc politiska lēmuma, tieši tāpēc jau tas ir neatkarīgs, ka tā nav politiski atbildīga persona, attiecībā uz Saeimā trešdien pieņemto lēmumu viņu atbrīvot no amata aģentūrai norādīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants.

"Neatkarīga regulatora un sabiedrisko mediju pārrauga atbrīvošana nevar būt politisks lēmums pēc likuma, tāpēc ir problēma jau pašā uzstādījumā. Tā ir neizpratne par regulatora neatkarību un par sabiedrisko mediju pārraudzības neatkarību Latvijā. Neizpratne, tas ir maigi teikts, tāpēc mēs jau no paša sākuma uzsvērām, ka šī lēmuma virzīšana ir uzbrukums attiecīgi šai neatkarībai," sacīja Dimants.

Viņš uzsver, ka pirms lēmuma pieņemšanas nav notikusi izvērtēšana un konstatēšana attiecībā uz normatīvajos aktos noteiktiem apstākļiem, kas liedz attiecīgajai personai būt par padomes locekli. "Likums ir acīmredzami pārkāpts arī tajā ziņā, ka šajā gadījumā likums ļoti precīzi ir noteicis, pie kādiem nosacījumiem var atbrīvot regulatora padomes locekli, un ir precīzi teikts, ka ir jākonstatē tādi normatīvajos aktos noteikti apstākļi, kas liedz attiecīgajai personai būt par padomes locekli. Nedz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmumā, nedz tagad arī Saeimas lēmumā nav šādas konstatējošās daļas. Ne komisijas sēdē, ne Saeimas sēdē šāda izvērtēšana un konstatēšana nav notikusi. Tas acīmredzot ir likuma pārkāpums nevis no manas, bet no Saeimas puses," sacīja Dimants.

"Jākonstatē apstākļi, nevis vienkārši pārkāpumi, bet tādi pārkāpumi, kas liedz attiecīgajai personai būt par padomes locekli. Kā jau pareizi debatēs uzsvēra deputāte Lolita Čigāne (Vienotība), man bija iespēja runāt tikai desmit minūtes un tikai par to, kas ir Saeimas deputātu iesniegumā, bet, kā zināms, šie argumenti neiztur kritiku. Tie nevar tikt uzskatīti par apstākļiem ne visu padomes locekļu, ne arī padomes priekšsēdētāja atlaišanai, kuru ir ievēlējuši šie padomes locekļi. Nekādi citi apstākļi nav tikuši izvērtēti un konstatēti, kas liegtu man būt par padomes locekli, tā ka te ir absolūti tiesiska problēma," sacīja Dimants.

Viņš akcentēja to, ka iestāsies par tiesisku valsti Latvijā. "Te nav runa tik daudz par manu personu, bet vairāk par to, ka regulatora un sabiedrisko mediju pārrauga neatkarība ir pamatsastāvdaļa mediju neatkarībā. Tas ir jautājums par Latvijas konstitucionālo satvaru - vai mēs esam demokrātiska un tiesiska valsts, ja Saeima var pieņemt šādus lēmumus," sacīja Dimants.

Par tālāko rīcību Dimants konsultēsies ar juristiem. "Pirmkārt, konsultēšos ar juristiem par Satversmes un Satversmes tiesas aspektu. Otrkārt, jāskatās par manām kā personas tiesībām, kāds juridiskais ceļš ir ejams šajā ziņā. Tālāk ir arī attiecīgi Eiropas iestādes gan Eiropas Padomes, gan Eiropas Savienības ietvaros. Pēc konsultācijām ar juristiem tiks izlemts, kā rīkoties tālāk, " sacīja Dimants.

Kā ziņots, Saeima trešdien nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu. Saeima noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu - Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra - atbrīvošanu no amata.

Jau ziņots, ka Vienotības, Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības un partijas No sirds Latvijai līderi rosināja minēto četru NEPLP locekļu atlaišanu.

Iesniedzēji kritizēja, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz Radio Skonto plus programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucās uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Savukārt NEPLP iepriekš izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā norādīja, ka pieprasījums atlaist NEPLP locekļus ir uzbrukums masu mediju neatkarībai.

Paziņojumā tika uzsvērts, ka NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju, it īpaši sabiedrisko mediju, sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus.

Padome norādīja, ka neviens no atlaišanas apstākļiem nav iestājies.

NEPLP paziņojumā pauda, ka dažu Saeimas deputātu ideja atlaist padomes locekļus viņiem nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien padomes locekļi esot saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu Latvijas Televīzijas sižetu vai Latvijas Radio raidījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē