Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dīvaina uzvara

Pieļauju, ka vairums lasītāju vairs neatceras okupācijas perioda propagandas saukļus. Viens no tiem skanēja aptuveni tā: uzvarēsim pašreizējos sociālisma trūkumus ar vēl vairāk sociālisma. Ja apdomājas, lozungs skan, maigi sakot, noslēpumaini, – problēma tiek risināta (?), to pavairojot. Lai kā nu būtu, tas viss mazliet atgādina premjera mēģinājumus pēdējā brīdī koriģēt situāciju ar mikrouzņēmumu un sociālo iemaksu regulējumu – to darot par spīti viena koalīcijas partnera iebildumiem.

Šajā gadījumā runa nav par to, kurš no piedāvātajiem risinājumiem ir jēdzīgāks – Kučinska vai Vienotības. Tāpat šī konkrētā teksta kontekstā nav arī jēgas vēlreiz aplūkot, kurš un kādā mērā vainīgs pie radušās situācijas. Runa ir par situāciju, kad divu koalīcijas partneru piedāvātais modelis acīmredzot saņems Saeimas atbalstu, pateicoties opozīcijas (Saskaņas) balsīm.

Situācija, kad kāds lēmums tiek pieņemts ar tiešu vai netiešu opozīcijas akceptu, nav unikāla nedz Latvijai, nedz demokrātijām vispār. Vienmēr ir intriga par cenu, ko opozīcija prasījusi, bet vairumā gadījumu tas tā arī paliek minējumu līmenī, līdz ar to nav vērts spriedelēt. Īsi sakot, ir pārspīlēti runāt par krīzi koalīcijā vai valdības krišanas iespēju. Tāpat nav lielas jēgas kaunināt Vienotību par nepiekāpību. It sevišķi, ja tās pamatā ir nevis vēlme (politikā pilnīgi leģitīma) pabojāt tēlu partneriem, bet pārliecība (pat ja kļūdaina), ka premjeram nav taisnība. Rietumu politikā netrūkst gadījumu, kad kādam no koalīcijas partneriem ir īpašais viedoklis. Tiesa, šī distancēšanās visbiežāk gaidītos plusus nedod – savulaik Lielbritānijā liberālie demokrāti asi iebilda koalīcijas partneru, toriju, iecerēm augstākās izglītības jomā, kad tās vienalga tika īstenotas, pirmie izbaudīja vienlīdz skanīgas lamas, cik otrie. Tomēr, lai nu būtu.

Problēma cita. ZZS un Vienotības domstarpības par konkrēto jautājumu nelāgi "sakrīt" ar laiku, kad koalīcijai sagaidāma plašāka diskusija par nodokļu sistēmu kopumā. Ja saķeršanās "objekts" būtu kāds ar, piemēram, ārpolitiku saistīts jautājums, viedokļu atšķirīgumam nevajadzētu ietekmēt kopīgu darbu pavisam citā jautājumā. Savukārt šā brīža saķeršanās var izrādīties savdabīga iesildīšanās pirms pavasarī gaidāmās nodokļu sistēmas vētīšanas. Atgādināšu, ka šajā procesā objektīvi nevarēs ignorēt Vienotības pārstāvjus, ekonomikas un labklājības ministru, sak’, nejaucieties svešā dārziņā – nodokļi ir viņu "dārziņš". Līdz ar to, nepulgojot Kučinski par to, ka viņš šobrīd "dzen" savu risinājumu bez Vienotības atbalsta, var tomēr pieņemt, ka premjers rada augsni problēmām tuvā nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē