Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ēlerte: Jauna vecā bezatbildība

Zolitūdes traģēdijas vietā esošajai daudzstāvu mājai netiks veikts neatkarīgs pašreizējā stāvokļa novērtējums, apsekošana un ģeotehniskās izpētes ekspertīze, jo Rīgas pilsētas būvvaldes vadība nav spējusi atrast un piesaistīt šim darbam pietiekami kompetentu izpildītāju.

Ēkai, kas atrodas tieši blakus sabrukušajam tirdzniecības centram, ekspertīzi veiks ēkas īpašnieka, Homburg Zolitūde norīkotie speciālisti. Nav pamata apsūdzēt ēkas īpašnieku neobjektivitātē, tomēr ir acīm redzami, ka īpašnieks ir ieinteresēts ekspertīzes rezultātā, jo ēkā ir ieguldīti tā pārstāvēto investoru līdzekļi. 

Ir pagājis gads, tomēr daudzas brūces vēl nav aizdzijušas un neaizdzīs nekad. Uz neskaitāmiem jautājumiem vēl nav saņemtas atbildes, izmeklēšana turpinās, tomēr kā izskaidrot nespēju nodrošināt neatkarīgu un profesionālu ēkas ekspertīzi! Ja arī Latvijā tādi speciālisti nebūtu atrodami, ir iespējams piesaistīt ekspertus no ārvalstīm, nevis bezatbildīgi paziņot, ka iepirkumā pieteikušies nepietiekami kompetenti dalībnieki, un tādēļ ekspertīze nebūs!

Šāds lēmums ir Rīgas domes pārraudzībā esošās būvvaldes bezdarbības un bezatbildības ķēdes kārtējais posms. Būvvalde pieļāva, ka Maximas veikalu un tam cieši blakus esošo daudzdzīvokļu ēku var būvēt divās kārtās, neizvērtējot, kādu iespaidu uz lielveikala drošību atstāj šīs daudzstāvu ēkas celtniecība. Tas bija pretrunā gan ar veselo saprātu, gan būvniecības nozares normatīvo aktu prasībām. 

Būvvalde mēdz aizbildināties ar inspektoru trūkumu kvalitatīvai būvuzraudzībai Rīgā. Lai situāciju uzlabotu, ierosināju šā gada budžetā iekļaut papildus finansējumu būvvaldei, izveidojot vēl 10 būvinspektoru štata vietas. Priekšlikums, kā jau visi opozīcijas priekšlikumi, tika noraidīts. Vienlaikus Rīgas domes vadība ar dāsnu roku paredzēja 252 000 eiro juridiskajiem pakalpojumiem, lai aizstāvētos pret Maximas traģēdijā cietušo prasībām tiesā. 

Zem šobrīd vēl neapdzīvotās daudzstāvu dzīvokļu ēkas Priedaines ielā 20. logiem ir traģēdijas vieta, kur bojā gāja 54 cilvēki. Bez neatkarīgas ekspertīzes slēdziena nav iespējams gūt pārliecību par ēkas drošību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē