Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lembergs: Medicīnas nozare nav privāta bode

Demisionējušā veselības ministra Gunta Belēviča darbības laikā, pretēji solītajam, nav bijis izstrādāts konkrēts plāns par gaidāmajām reformām veselības nozarē, - to kā problēmu, izvērtējot nu jau bijušā ministra darbu, šodien savā iknedēļas preses konferencē minēja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas _Latvijai un Ventspilij _vadītājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Ventspils domes priekšsēdētājs atzina, ka vienmēr raugoties skeptiski uz runām par dažādām reformām, ja nav konkrētu dokumentu projektu, uz ko balstīties. Laikā, kamēr Belēvičs bija veselības ministrs, viņam vairākkārt pēc Lemberga un ZZS ierosinājuma lūgts iesniegt rīcības plānu veselības aprūpes nozarei. Šāds dokuments sniegtu skaidri saprotama ainu, kas nozares plānos palīdzētu orientēties gan finanšu ministrei, gan ikvienam, kurš vēlas iegūt priekšstatu par veselības nozarē notiekošo.

"Diemžēl šādu dokumentu, lai arī tas tika solīts, mēs nesaņēmām. Valdības rīcības plānā ir kaut kādi akcenti, bet tas nav tas. Ja nav skaidra plāna, tas nozīmē, ka process nav sistēmiski pārdomāts, to nevar sistēmiski kontrolēt, līdz ar to visi ir nesaprašanā par to, kas būs, kas nebūs. Tad sākas tāda mētāšanās - tad bulciņas, tad kaut kādi enerģijas dzērieni, tad vēl kaut kas. Vārdu sakot, ir tāds "ņigu-ņegu", bet, kā tas veidojas kopumā, paliek neskaidrs. Diemžēl tāda problēma bija," atzina Lembergs.

Ja ir plāns, tad ir, par ko runāt. Ja nav plāna, tad nav par ko runāt, teica Lembergs, norādot, ka līdzīga situācija ir ar obligāto veselības apdrošināšanu. Joprojām neesot nekas uzrakstīts, neesot plāna, ko un kā ieviesīs. "Tad par ko runāt? Par ko čalot, ja nekas nav uzrakstīts?" savu nostāju pauda Ventspils mērs.

Vakar Lembergs piedalījies arī ZZS valdes sēdē, kur pirms oficiālās izvirzīšanas uzklausīta veselības ministra amata kandidāte Anda Čakša. "Viņa gana labā valodā atbildēja uz kādiem desmit maniem jautājumiem. Galvenais jautājums bija ļoti vienkāršs: kad varēs iepazīties ar rīcības plānu par to, kas notiks tālāk ar veselības aizsardzības nozari šogad, nākamgad, aiznākamgad, kādas ir finanses? Tai pašā laikā arī Eiropas struktūrfondu naudas izlietojums, kur ir paredzēti 178 miljoni eiro. [..] Bija solījums, ka pēc diviem mēnešiem tāds plāns būs. Ātrāk arī no cilvēka nevar prasīt, jo, lai arī viņam nozare nav sveša, tas vienalga ir pilnīgi cits skata leņķis, cits mērogs un sistēmiska pieeja," rezumēja Lembergs.

Kā ziņots, ZZS vakar nolēma veselības ministra amatam oficiāli izvirzīt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Čakšas kandidatūru.

Līdzšinējais veselības ministrs Belēvičs piektdien atkāpās no amata pēc skandāla saistībā ar ķirurģisku manipulāciju veikšanu Latvijas Onkoloģijas centrā, apejot oficiālo pacientu reģistrācijas kārtību. Tāpat Belēvičs paziņoja par izstāšanos no Latvijas Zaļās partijas un nolēma nolikt Saeimas deputāta mandātu.

Trešdien Čakša tiks aicināta uz Vienotības partijas valdes un frakcijas sēdi, lai iztaujātu par nozares aktuālajiem jautājumiem. Arī NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka nacionālā apvienība aicinās Čakšu uz frakcijas sēdi un tad paudīs viedokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē