Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Melbārde pieļauj, ka bēgļi būs motivētāki integrēties par dažu labu okupācijas laikā iebraukušo

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA), taujāta par to, vai veiksmīgi izdosies integrēt bēgļus un, atsaucoties uz profesora Leona Taivāna vārdiem par Latviju kā divkopienu valsti, vai nepastāv risks līdz ar patvēruma meklētāju ievešanu Latvijai kļūt par trīskopienu valsti, intervijā LNT raidījumam 900 sekundes norādīja, ka Latvijā ieradušies bēgļi varētu būt daudz motivētāki iesaistīties integrācijas pasākumos kā dažs labs no tiem cilvēkiem, kas šeit ieradās pēc Otrā pasaules kara padomju varas okupācijas laikā.

"Pēc mūsu rīcībā esošām ziņām cilvēki [pirmās divas Eiropas Savienības pārvietošanas ietvaros Latvijā nogādātās patvēruma meklētāju ģimenes - red.] ļoti labprāt iesaistās kursos, jo viņiem arī ir ļoti svarīgi kaut kādā veidā lietderīgi pavadīt laiku. Mana sajūta ir tāda - tā daļa, kurus vairāk interesē Eiropas Savienības bagātās valstis, visdrīzāk aizplūdīs labākas dzīves meklējumos, bet tie, kas būs patiešām patiesi motivēti bēgļi un izvēlēsies palikt Latvijā, iespējams, būs daudz motivētāki iesaistīties [integrācijas pasākumos], nekā viens otrs cilvēks, kas Latvijā ir iebraucis pēc Otrā pasaules kara," pauda Melbārde.Kultūras ministre uzsvēra, ka integrācija ir divvirzienu process. Ir valsts pienākumi, sabiedrības interese iesaistīt cilvēkus [patvēruma meklētājus] sabiedrības un valsts dzīvē, un ir pašu cilvēku motivācija iesaistīties valsts dzīvē, pieņemt tās kultūru un tradīcijas. "Lai strādātu ar patvēruma meklētājiem, ir pieņemts rīcības plāns, kur vairākas ministrijas ir atbildīgas par šo te patvērumu meklētāju sociālekonomisko iekļaušanu tajā brīdī, kad viņiem tiek dots šis te bēgļa statuss un ir skaidrs, ka viņi šeit ilgstoši atradīsies. Bet arī jau patvēruma meklētāja statusā tiek īstenoti pasākumi, lai viņi varētu apgūt latviešu valodas pamatus, lai uzzinātu pamatinformāciju par Latvijas valsti, par tās vēsturi un kultūru. Ir izveidots informācijas centrs, kur var griezties un saņemt dažādas konsultācijas - gan juridisko, gan psihologa palīdzību, tāpat palīdzību mājokļa un darba jautājumu risināšanā. Tāpat tiek apmācīti arī speciālisti darbam ar patvēruma meklētājiem, tā kā ir īstenota virkne pasākumu, lai radītu viņiem labvēlīgus apstākļus. Bet vēlreiz gribu uzsvērt - tas ir divpusējs process, un arī pašu cilvēku motivācija, pozitīva attieksme pret valsti, kurā viņi ir iebraukuši, ir ļoti būtiska," skaidroja ministre.Jau vēstīts, ka šobrīd patvēruma meklētāju skaits Latvijā ir relatīvi neliels. No plānā paredzētā skaita - 531 cilvēka - pašlaik Latvijā ES programmas ietvaros ir uzņemtas divas ģimenes, kas Latvijā no Grieķijas ieradās februāra sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē