Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pētniece: Islāma valsts, radikalizējot jauniešus, izšķīdina viņu personību

_Islāma valsts _teroristi, radikalizējot jauniešus, izmanto metodes, kas pusaudzim atņem viņa personību un padara par daļu no grupas, kuras galvenais ir rīkoties saskaņā ar tās teikto. To, stāstot par centieniem radikalizētos jauniešus atgriezt "normālā dzīvē", Eiropas parlamamenta (EP) rīkotājā konferencē skaidroja franču antropoloģe Donija Bozāra (Dounia Bouzar).

Teroristi bieži vien rekrutēšanai un radikalizācijai izraugās pusaudžus, jo, kā skaidro pētniece, tieši šajā vecumā jauni cilvēki ir šaubu, nedrošības un bažu nomākti - rekrutētāji izmanto šīs šaubas, lai padarītu jaunieti vēl nedrošāku un tādējādi pievērstu viņu radikālajam islāmam kā vienīgajam glābiņam. Teroristi jaunietim ieskaidro, ka nedošība, ko viņš jūt, esot normāla ikvienam pusaudzim un patiesībā nemiers, kas viņā radies, ir dievišķo spēku izraudzīts.

Viņasprāt, Islāma valsts rekrutēšana ir kļuvusi smalkāka - personiskāka, jo viņi savus solījumus un rekrutēšanas informāciju pielāgo jaunietim - "vairs nav viens vēstījums, kāpēc pievienoties svētajam karam, vēstījumi ir kļuvuši vairāki". Piemēram, jaunietim, kurš ticis diskriminēts, apsola, ka viņš varēs aizstāvēt vājākos, ka viņš nonāks vidē, kur valda vienlīdzība. Nabadzīgam jaunietim apsola, ka teroristu pasaulē nav nabagu, ka visi saņem to, kas tiem pienākas. 

Lai jaunieti rekrutētu, teroristi uzsāk kampaņu, kas viņam liek saraut saites ar visu iepriekšējo - vecākiem, radiem, draugiem, skolu. Tādējādi jaunietis vieglāk iekļaujas grupā, tās domāšanā, kur viņa individualitāte tiek atņemta un izšķīdināta, padarot viņu par vienu no svētā kara kaujiniekiem.

Savukārt, lai jauno cilvēku deradikalizētu, Francijas pētnieki cenšas viņam atdot šo idividualitāti, atgādināt par viņa saitēm ar vecākiem un draugiem.

Kā konferencē apstirināja Europol pārstāvji, pašlaik no Eiropas Islāma valsts teroristiem ir pievienojušies apmēram 5000 cilvēku. 

Jau vēstīts, ka novembra sākumā Parīzē teroristi vairākos uzbrukumos nogalināja 130 cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē