Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Politologs: Rinkēviča paziņojums neietekmēs Latvijas savstarpējās attiecības ar citām valstīm

Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (Vienotība) publiskā atzīšanās par netradicionālu seksuālo orientāciju nekādā ziņā neietekmē ministra profesionālās spējas, līdz ar to diez vai tas varētu būtiski ietekmēt Latvijas ārpolitiku un savstarpējās attiecības ar citām valstīm, uzsver Latvijas Universitātes asociētais profesors un politologs Ojārs Skudra.

Skudra gan ir pārliecināts, ka ministra paziņojums radīs diskusijas publiskajā telpā Latvijā.

Skudra kā piemēru minēja Vācijas ārlietu ministru Gido Vestervelli, kurš jau no 2004.gada neslēpj savu netradicionālo orientāciju un nekautrējas sabiedrībā parādīties ar savu ilggadējo partneri. "Vestervelle guva panākumus Bundestāga vēlēšanās ar savu brīvi demokrātisko partiju, lai gan visi labi zināja, ka viņš ir homoseksuāls. Uz to nebūtu jāskatās saistībā ar profesionālajām spējām," sprieda politologs.

Skudra sacīja, ka konkrētu valstu skatījums uz Latviju pēc notikušā atkarīgs no seksuālo minoritāšu tiesību jautājuma juridiskā, sociālā un politiskā aspekta šajās valstīs, tomēr būtu nepareizi spriest, ka valsts ārlietu ministra seksuālā orientācija varētu radīt būtiskas pārmaiņas politikā.

"Jēga būtu ietekmi izskatīt attiecībā uz valstīm ar liberālu politiku, galvenokārt tās ir rietumu valstis," piebilda politologs.

Jautāts par iespējamu ietekmi uz Latvijas un Krievijas, kuras politika attiecībā uz seksuālajām minoritātēm ir izteikti noraidoša, savstarpējām attiecībām, Skudra sacīja, ka notikušais tās "neietekmēs nekādā veidā", vienīgi - varētu sekot dažādi izteicieni no atsevišķu Krievijas politiķu puses.

Tikmēr "visskaļākās diskusijas" par notikušo būšot Latvijas publiskajā telpā. "Pie mums būs liela ņemšanās ar šo jautājumu. Latvijas prezidentūras laikā Eiropas geju un lesbiešu organizācijas plāno pasākumus. Arī Vienotības pārstāvju starpā būs kaut kādas iekšējās diskusijas," sacīja Skudra.

Politologs uzsvēra, ka notikušais, pirmkārt, būs aktuālākā dzeltenās preses tēma. "Tā ir bulvāru mediju tēma, tāda ir to specifika," viņš teica.

Vaicāts par ministra laika perioda izvēli šim paziņojumam, Skudra sacīja, ka, pirmkārt, tas ir pēcvēlēšanu laiks un laiks pēc jaunās valdības apstiprināšanas, kas "ir prātīgi no politiķa pozīcijām", izvairoties no nevajadzīgām diskusijām. Savukārt, minot Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā (ES) tuvošanos, politologa "spekulatīvs pieņēmums" bija, ka Rinkēviča ārvalstu kolēģiem viņa seksuālā orientācija "sen jau nav nekāds noslēpums" un "labāk, ka Rinkēvičs pats to publiski paziņo, nevis kāds viņa oponents, kas to varētu pasniegt sev izdevīgā veidā".

Kā ziņots, Rinkēvičs ceturtdien vakarā savā Twitter kontā paziņoja, ka ir homoseksuāls.  Savukārt ietekmīgais ASV laikraksts The Washington Post atzinis, ka Rinkēviča "atdzīšanās" ir liels solis uz priekšu homoseksuāļu tiesību aizsardzībā Austrumeiropā, kur joprojām valda sociāli konservatīvs politiskais klimats.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē