Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rinkēvičs: NATO un ES propagandas jautājumā ir beidzot pamodusies

NATO un Eiropas Savienībā (ES) noskaņojums attiecībā uz propagandas problēmu beidzot ir radikāli mainījies un dalībvalstis aktīvi meklē risinājumus pretpasākumiem, kaut arī dažām valstīm šī "pamošanās" ir bijusi diezgan sāpīga, aģentūrai LETA trešdien Briselē norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

"Ja salīdzinām to noskaņojumu, kāds NATO un ES bija pirms diviem gadiem, kad par propagandu un informācijas karu runāja Baltijas valstis un Polija, bet mums tika atgādināts par preses brīvību un tādām lietām, tad es teiktu, ka noskaņojums tagad ir radikāli mainījies," izteicās ministrs.

"Tagad visi gan NATO, gan ES ietvaros daudz runā par to, ka mēs faktiski esam divu lielu izaicinājumu priekšā: viens ir propaganda un informācijas karš un otrs - kiberuzbrukumi. Bieži vien abas šīs metodes tiek lieliski kombinētas kopā, piemēram, uzlaužot kādu epastu un palaižot to presē, kā mēs to redzējām ASV kampaņas laikā. Valstis, kurās ir bijušas vēlēšanas vai kādi citi politiski procesi, ir skaidri identificējušas šos jautājumus kā problēmu."

"Šī pamošanās daudziem ir bijusi sāpīga," norādīja Rinkēvičs.

"Tagad NATO stratēģisko komunikāciju jautājumu ir iekļāvusi savā dienaskārtībā. Tiek veidoti speciāli centri, šobrīd arī Somija veido savu hibrīddraudu analīzes un novēršanas centru. NATO tiešām ir daudz un laba darījusi, lai aizsargātos no kiberdraudiem, bet propagandas ziņā mēs joprojām esam metožu meklējumos," atzina Latvijas ārlietu resora vadītājs.

"Ņemot vērā viltus ziņu izplatību, mēs apzināmies, ka mums ir vairāk jāstrādā ar sociālajiem tīkliem un jāatrod risinājumi. Atsevišķi instrumenti mūsu rīcībā jau ir, bet šajā ziņā mēs vēl esam ceļa sākumā," viņš sacīja.

"Galvenais, ka tagad beidzot visi ir sapratuši, ka šī ir problēma un pret to sāk vērsties visi - gan pilsoniskā sabiedrība, gan žurnālistu kopiena, gan valdības. Tomēr ar vieniem aizliegumiem un dzēšanām līdzēts netiks. Vismaz visi ir sapratuši šī fenomena nozīmību un NATO diskusija norit pavisam citos toņos," uzsvēra Rinkēvičs.

"Esmu pilnīgi pārliecināts, ka pret atsevišķiem Krievijas propagandas instrumentiem - un tie nav uzskatāmi par medijiem - ir jāizturas nevis kā pret plašsaziņas līdzekļiem, bet gan kā informācijas kara rīkiem, atļaujot dažādu to bloķēšanu un aizliegšanu, jo es šeit neredzu nekādu saistību ar vārda brīvību vai tādām lietām," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs. "Ja tiek pārkāpts likums, tad ir jārīkojas ar visu likuma bardzību."

Jau ziņots, ka NATO dalībvalstu ārlietu ministri vakar tikās Briselē, lai apspriestu ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienību (ES), attiecības ar Krieviju un operācijas Afganistānā.

ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam, kuram šī būs pēdējā NATO tikšanās, bija arī divpusējas sarunas ar ES augstāko pārstāvi ārlietās Federiku Mogerīni.

 

Top komentāri

Hūgo Vācietis no barikādēm
H
Loti daudz runāts bet darīts netiek NEKAS !!! Cik var runāt par TVNET super nekaunību ?? TVNETs sasapņojies par Staļina laikiem ? Tad bija atļauts latviešiem aizbāzt muti un pat ielikt cietumā ! TVNETs vienkārši padzen latviešus ...? Liekas ka Latvijā drošības dienesti saņem algu Maskavā ? Citādi tāds tvnets būtu nopurināts tā ka būtu sen sācis žagoties !
Kā parādās Rinkēvičs,
K
tā Latvijas maukuri pamožas. Citādi saldā miegā snauž.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē