Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rungainis: Eirozonas pamešana ir neizdevīga pašai Kiprai

Teorētiska iespēja, ka Kipra varētu pamest eirozonu, protams, pastāv, taču tā ir ļoti niecīga, uzskata investīciju baņķieris Ģirts Rungainis. Sarunā ar Diena.lv viņš pauda viedokli, ka eirozonas pamešana Kiprai ir daudzkārt neizdevīgāka, nekā starptautisko aizdevēju prasību pieņemšana, bet Kipras valdība šobrīd "spēlē teātri", cenšoties iegūt iespējami izdevīgākus aizņēmuma nosacījumus.

"Gadījumā, ja Kipra pamestu eirozonu, tā jebkurā gadījumā nespēs segt valsts uzņemtās finanšu saistības, kas būs vēl lielāks trieciens banku sektoram, nekā aizdevēju prasības. Tāpat, atjaunojot Kipras mārciņu, jārēķinās ar strauju tās devalvāciju, par 30-50%, un jāaatceras, ka šī valsts importē lielāko daļu tai nepieciešamo resursu, kurus nāksies iegādāties par valūtu," norāda Ģ. Rungainis.

Pēc viņa vārdiem, aiziešana no eirozonas Kiprai ir ļoti neizdevīga kā īstermiņā, tā vidējā termiņā, un nesola nekādus būtiskus ieguvumus arī ilgtermiņā. "Kipras pašas interesēs ir palikt eirozonā. Nedomāju arī, ka Eirogrupa daudz satrauktos par viņu aiziešanu, jo Kipras ekonomikas apjoms uz kopējā fona ir ļoti niecīgs," uzskata Ģ. Rungainis.

Investīciju baņķieris arī norāda, ka "pašlaik pilnā sparā rit kaulēšanās process, jo, piemēram, ES ne tikai neprasīja, bet pat centās atrunāt Kipru no mazo noguldītāju aplikšanu ar vienreizējo depozīta nodokli, taču viņi apzināti rīkojās pretēji, lai saceltu kājās tautu un iegūtu sev izdevīgākas pozīcijas".

Jāatgādina, ka otrdien Kipras parlaments noraidīja ierosinājumu noteikt vienreizēju nodokli banku depozītu turētājiem apmaiņā pret starptautisko aizdevumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē