Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

SPRK vadītājs: Ir sperts solis ceļā uz dabasgāzes tirgus liberalizāciju

Ar šīs dienas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātajiem noteikumiem par trešo pušu piekļuvi Latvijas dabasgāzes infrastruktūrai esam spēruši soli ceļā uz dabasgāzes tirgus atvēršanu, aģentūrai LETA atzina SPRK vadītājs Valdis Lokenbahs.

Viņš skaidroja, ka līdz šim trešo pušu piekļuve dabasgāzes pārvades sistēmai un krātuvei tika īstenota, balstoties uz divpusējo vienošanos ar AS Latvijas Gāze. Taču turpmāk dabasgāzes pārvades sistēmas un pazemes gāzes krātuves izmantošana un brīvo jaudu piešķiršana būs pārskatāma, atklāta un darbosies uz vienlīdzīgiem nosacījumiem.

"Noteikumi nosaka visus tos jautājumus, kas pusēm jāievēro, lai varētu pieteikties uz brīvajām jaudām un izmantot krātuves infrastruktūru, kā arī pušu tiesības un pienākumus. Tas attiecas arī uz Igaunijas un Lietuvas uzņēmumiem - ja līdz šim kaimiņvalstu uzņēmumi infrastruktūru izmantoja, abpusēji vienojoties ar Latvijas Gāzi, tad tagad infrastruktūras izmantošanas kārtība būs vienota, informācija par brīvajām jaudām būs publiska un infrastruktūras izmantošanas kārtību noteiks noteikumi," norādīja SPRK vadītājs.

Viņš piebilda, ka noteikumi paredz brīvu un vienlīdzīgu pieeju pārvades sistēmai, tostarp arī Latvijas lietotājiem. Savukārt par sadales sistēmas izmantošanas nosacījumiem būs jāvienojas ar Latvijas Gāzi, ievērojot to tiesisko regulējumu, kāds Latvijā patlaban ir spēkā.

"Esam spēruši soli ceļā uz dabasgāzes tirgus atvēršanu, nosakot kārtību, kā lietotāji varēs izmantot pārvades sistēmu un dabasgāzes krātuvi. Svarīgi, ka turpmāk informācija par tirgū pieejamajām pārvades sistēmas un krātuves brīvajām jaudām būs atklāta un publiski pieejama. Ikviens potenciālais infrastruktūras lietotājs varēs iepazīties ar to un pieteikties uz brīvajām pārvades sistēmas un krātuves jaudām," skaidroja Lokenbahs.

Viņš arī norādīja, ka turpmāk infrastruktūras izmantošanā būs jāievēro vienādi nosacījumi un vienota procedūra visiem tirgus dalībniekiem neatkarīgi no tā, vai tie ir Latvijas vai kaimiņvalstu komersanti.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Gāzes ieskatā šodien pieņemtie dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumi ir jāmaina, jo tie neievēro Enerģētikas likumu un pārkāpj akcionāru tiesības, taču SPRK atteicās komentēt šo uzņēmuma paziņojumu.

Jau ziņots, ka Latvijas lietotājiem gāzi varēs piegādāt no alternatīviem avotiem sava patēriņa vajadzībām, paredz šodien Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes apstiprinātie dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumi.

Viens no priekšlikumiem, ko SPRK saņēma no komersantiem, norādīja uz nepieciešamību noteikt izejas punktus no pārvades sistēmas uz sadales sistēmu, kas ļautu Latvijas lietotājiem piegādāt gāzi no alternatīviem avotiem sava patēriņa vajadzībām. Attiecīgo priekšlikumu regulators ir ņēmis vērā, un tas ir iestrādāts apstiprinātajā noteikumu redakcijā.

Kopumā noteikumi nosaka dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus, pārvades sistēmas un krātuves brīvo jaudu lietošanas tiesību piešķiršanas kārtību, gadījumus, kādos infrastruktūras operators drīkst pārtraukt vai ierobežot pārvades sistēmas un krātuves lietošanu, pārvades sistēmas operatora un lietotāju tiesības un pienākumus, norēķinu kārtību un sistēmā ievadītās un izvadītās dabasgāzes līdzsvarošanas jeb balansēšanas kārtību.

Saskaņā ar noteikumiem informācija par tirgū pieejamajām pārvades sistēmas un krātuves brīvajām jaudām būs atklāta, publiski pieejama AS Latvijas Gāze mājaslapā un regulāri aktualizējama.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē