Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Stepaņenko: Veidojot "tikumiskās audzināšanas" vadlīnijas, pārprasts Izglītības likums

Veidojot tā dēvētās "tikumiskās audzināšanas" vadlīnijas, ir pārprasts Izglītības likums, uzskata Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko (Saskaņa).

"Tikumiskās audzināšanas" vadlīnijas tika izstrādātas, ņemot vērā Saeimā iepriekš pieņemtos grozījumus Izglītības likumā, kas paredzēja - izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene. Pieņemot šos grozījumus, tika atbalstīta daļa no Stepaņenko iesniegtajiem priekšlikumiem par tikumisko audzināšanu.

Komentējot valdībā apstiprinātās vadlīnijas, Stepaņenko sacīja, ka mērķis bija panākt veiksmīgu sadarbības rezultātu starp vecākiem un skolotājiem, taču šis mērķis neesot īsti sasniegts. Politiķe stāstīja, ka piedalījās vadlīniju tapšanā, iesniedzot arī dažādus priekšlikumus. Viņa pauda, ka no pirmās darba grupas sēdes bijis skaidrs, ka "ierēdņiem nepatīk šis likums".

Vienlaikus politiķe uzskata, ka vecāku un skolu organizācijas ieguldīja lielu darbu vadlīniju tapšanā, tomēr sadarbība ar ierēdņiem neesot bijusi veiksmīga, jo daudzi priekšlikumi neesot ņemti vērā.

Vislielākās Stepaņenko bažas saistītas ar to, ka "pārveidots vai pārprasts vecāku un skolotāju sadarbības mehānisms". Viņa atsaucās uz to, ka vecākiem būs tiesības prasīt pedagogiem skaidrojumu par mācību procesā izmantotajiem materiāliem. Tomēr arī vecāku pienākumiem vajadzētu būt atspoguļotiem, sacīja deputāte, piebilstot, ka šādi varētu rasties jauni konflikti starp vecākiem un skolotājiem.

Politiķe pauda viedokli, ka likums tika pārprasts, bet jāskatās, kā šīs vadlīnijas tiks īstenotas dzīvē. Viņa uzskata, ka pagaidām izdarījusi visu, ko varējusi, piedaloties vadlīniju izstrādē. Izvērtējot vadlīniju piemērošanu, Stepaņenko varētu izvērtēt arī kādus turpmākus soļus saistībā ar šo jautājumu.

Kā ziņots, Ministru kabinets piektdien bez diskusijām apstiprināja izglītojamo audzināšanas vadlīnijas un informācijas, mācību līdzekļu, materiālu un mācību un audzināšanas metožu izvērtēšanas kārtību jeb tā dēvētās tikumiskās audzināšanas vadlīnijas.

Šie noteikumi nosaka izglītojamo audzināšanas, arī valstiskās un tikumiskās audzināšanas, vadlīnijas izglītības iestādēs, tostarp reglamentē Latvijas valsts simbolu lietošanas noteikumus izglītības iestādē un tās rīkotajos pasākumos. Tāpat tie nosaka pasākumus, kādi rīkojami valsts svētku svinēšanai izglītības iestādēs. Minētie regulējumi neattiecas uz augstskolām. Papildus tie nosaka arī kārtību, kādā izvērtējama informācijas, kā arī mācību un audzināšanas metožu atbilstība izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī šīs izvērtēšanas kritērijus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē