Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Upenieks: Pretēji Cimdara apgalvojumiem, e-vēlēšanām jābūt CVK prioritātei

Nav ne mazāko šaubu, ka ieviešot e- vēlēšanas tiks ievērojami atvieglota balsošana ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, kur pašlaik tā ir pieejama, taču ne tuvu tā, kā tas būs iespējams e-vēlēšanu ieviešanas gadījumā un, bez šaubām, vieglāk pieejams vēlēšanu process sev nesīs līdzi pieaugošu vēlētāju aktivitāti.
Cimdara kungs, norādot, ka e-vēlēšanas nav CVK prioritāšu sarakstā vai nu apzināti maldina sabiedrību, vai arī neizprot šī jautājuma būtību, ne tikai CVK, bet visas Latvijas mērogā, uzskata Saeimas deputāts, biedrības Brīvie demokrāti valdes loceklis Jānis Upenieks.

Ir tiešam dīvaini, ka Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs, kurš uzreiz pēc pārvēlēšanas tomēr apgalvoja, ka e-vēlēšanu ieviešana Latvijā ir būtiska, nu apgalvo, ka tā vairs nav prioritāte, norāda J. Upenieks. Viņaprāt, tieši CVK vadītājam būtu jāuzņemas vislielākā iniciatīva e-vēlēšanu ieviešanā, taču tā vietā Cimdara, kungs gaida, ka lietas notiks pašas no sevis, uzskata Upenieks.

“Tā vietā, lai tiešām virzītos uz rezultātu, tiek meklēti iemesli atrunām,” uzskata J. Upenieks. Viņaprāt, Latvijas iedzīvotāji jau sen ir gatavi e-vēlēšanām, gan tādēļ, ka nu jau vairs retajam nav pieejams stabils interneta pieslēgums vai pieeja bezmaksas wi-fi, gan tādēļ, ka aizvien biežāk cilvēki ir gatavi veikt ikdienas darījumus, kā arī izteikt savu viedokli elektroniskajā vidē. „Valstij,  atbildīgajām ministrijām un CVK tikai jāizdara savs mājasdarbs – jāizveido droša un uzticama e-vēlēšanu sistēma. To, kas tas ir iespējams, jau ir pierādījusi Igaunija,” norāda deputāts. 

Vairākās pasaules valstīs e-vēlēšanas jau sen nav nekas svešs un šī sistēma sevi ir pierādījusi kā uzticama un droša. Jau kopš 2005. gada e-balsošanas iespējas vēlēšanās ir mūsu kaimiņvalstī Igaunijā, kur Latvija var smelties piemēru gan tam, kā ieviest tādu e-vēlēšanu procesu, kas nerada ne mazākās šaubas par to drošumu, gan veikt visu nepieciešamo, lai šāds vēlēšanu process ne tikai atvieglotu vēlētāju dalību vēlēšanās, bet vienlaikus paaugstinātu arī vēlētāju aktivitāti.

Upenieks norāda, ka Saeima kopš Cimdara kunga pārvēlēšanas, no CVK vadītāja neesot saņēmusi nekādus ieteikumus vai iniciatīvas e-vēlēšanu ieviešanai. “Saprotams, ka šobrīd ir priekšvēlēšanu laiks taču tas nav iemesls, lai e-vēlēšanu ieviešana Latvijā zaudētu savu aktualitāti un pazustu no CVK prioritāšu saraksta,” pārliecināts J. Upenieks.

Jau vēstīts, ka lai pārrunātu to, kā veicināt e-vēlēšanu ieviešanu Latvijā, J.Upenieks vairākkārt ir ticies gan ar CVK priekšsēdētāju Arni Cimdaru, gan ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) vadītāju Jāni Boktu, turklāt pēc viņa iniciatīvas šis jautājums aktualizēts arī koalīcijas padomē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē