Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zanders: Politiķu komforta zona saglabājas

Jaunās valdības veidošanas process ir gādājis vielu žurnālistiem, ir bijuši kārtīgas kinodrāmas cienīgi pavērsieni, pauzes. Īsi sakot, mazliet nogurdinoši, bet aizraujoši. Galu galā valdību pēc ilgiem gadiem vadīs cita partija. Bet... Ja īsi - noskatoties Straujumas kabineta vakardienas sēdi un ņemot vērā, ka lielākā daļa ministru savu darbu turpinās, rodas sajūta, ka interesants ir bijis politiskās kaulēšanās process, savukārt pašas valdības darbā nekas daudz nemainīsies. Arī Kučinska vadībā. Jo partneri ir tādi, kādi nu tie ir, un lēmumu pieņemšanas mehānisms ir tāds, kāds ir.

Trīs piemēri.

Labklājības ministrija piekāpjas un uz pamatīgu laika strēķīti atliek kādas starptautiskas sieviešu tiesībām veltītas konvencijas ratifikācijas Latvijā tālāku virzīšanu. Jo - kāds pārsteigums! - Nacionālā apvienība (NA) lūgusi iespēju, lai tās pārraudzībā esošā (arī turpmāk) Tieslietu ministrija papēta, kas tur tajā konvencijā sarakstīts. Bet, protams! Ja nu tie "Rietumu liberāļi" sarakstījuši kaut ko latvju dzīves ziņai neatbilstošu un veselīgās vērtības graujošu! Kā smejies, ir lietas, kas nemainās, - un viena no tām ir NA interese par visu, kas saistīts ar dzimumu attiecībām.

Savukārt veselības ministrs ierasti rosās zāļu tirgus regulējuma mainīšanā. Cilvēks un viņa padotie tā ieskrējušies, ka samulst, kad Straujuma sāk uzdot precizējošus jautājumus. Nu ko var piekasīties?! Arī šo fenomenu - "caursitēju" Belēviču - nākamais premjers mantos, un vienīgā intriga ir, vai Kučinskis arī uzskatīs par vajadzīgu iedziļināties un iebilst. Jebkurā gadījumā mēs par šo kungu (ministru) vēl daudz dzirdēsim.

Visbeidzot birokrātiskais "skaistums", kas spiežas pa visām malām brīdī, kad valdībā jāapspriež kāds atbildes projekts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai. Runa ir par ļaudīm, kuriem pienākas atvieglojumi braukšanai sabiedriskajā transportā, tātad iedzīvotāju grupu, pret kuriem it kā vajadzētu izturēties, kā mūsdienās smalki saka, ar empātiju. Kas to deva. Sākas "apmētāšanās" ar likumu pantiem, to interpretācijām, jo galvenais taču, lai viss atbilst "burtam". Nekur nav jāsteidzas - lai juristi vēl paslīpē kādu nedēļu tekstu, jo primārs ir "papīrs". Un vēl arī institūciju savstarpējā greizsirdība un cīņa par to, kura interpretācija par komata likšanu vai nelikšanu (simboliski izsakoties) uzvarēs.

Šīs viegli īdzīgās piezīmes pat nav kritika, jo viss aprakstītais nav nekas jauns. Sājā sajūta ir par nojausmu, ka nekas arī nemainīsies. Viss ir tik prognozējami, ka rodas jautājums par jēgu Straujumas demisijai, nopietni sašķobītajām politiķu sejām TV kameru priekšā, runām par lielajiem izaicinājumiem utt. Vai nākamā premjera personība spēs kaut ko mainīt šajās ierastajās varas rotaļās? Pieļauju, ka Kučinskis to gribētu gan, tomēr vienlaikus pieļauju arī, ka daudz atkārtotā tēze par "kontinuitātes", "iestrāžu nepārtrauktības" nepieciešamību, kurā nereti ir sava loģika, šoreiz būs izstrādājusi ļaunu joku. Valdības sastāvā bija nepieciešamas būtiskākas izmaiņas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē