Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zanders: Politiskā prakse: pēc kaujas visi gudri

Latvijas parlaments šonedēļ beidza sesiju un devās pelnītā atpūtā, pirms tam izdarījis kādu ļoti nozīmīgu darbu. No vienas no Saeimas deputātu delegācijām tika izslēgts Artuss Kaimiņš. Dienu pēc tam, kad Kaimiņš paziņoja par izstāšanos no Latvijas Reģionu apvienības frakcijas un sarunāja šīs politiskās grupas vadītājiem nepatīkamas lietas.

Lūk, tas ir izlēmīgums, politiskā griba! Ja grib, tad var! Turklāt jāņem vērā posteņa, kuru Kaimiņš zaudēja, nozīmīgums - dalība Vidusjūras Savienības Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijā! Var diezgan droši prognozēt, ka no šāda trieciena deputāts neatkopsies.

Ja beidz ņirgāties, šī epizode, lai cik smieklīga, liecina, ka Kaimiņš, kuram kolēģi vairākkārtīgi pārmetuši "farsa rīkošanu" Saeimā, patiesībā nekādu "balagānu netaisa". Kā var pārmest "balagāna taisīšanu" balagānā? Daļa deputātu par šādu vērtējumu apvainosies, norādot, ka Saeima darījusi arī jēdzīgas lietas un par parlamenta darbu nevar spriest pēc, piemēram, no tribīnes dažkārt sarunātām ģeķībām. Protams - jo jebkurā šovā ir dažāda satura, dažādas noskaņas priekšnesumi. Noteicošais ir tas, ka tie visi ir orientēti uz publiku. Un Saeimas darbs ir izteikti vērsts uz publiku. Kā piemēru minēšu parlamentārās izmeklēšanas komisiju darbību. Uzreiz jāsaka, ka konkrētajām (par Citadeles pārdošanu un Zolitūdes traģēdiju) veltītie pārmetumi man liekas pārspīlēti. Runa ir par šo formātu vispār, kādas tēmas tas izvēlas.

Latvijas Saeima varētu pavērties, kā strādā, piemēram, britu parlaments. Arī tajā (līdzīgi rīkojas valdība) tiek veidotas grupas - to skaitā darba uzdevumu pasūtot veikt ekspertiem -, kas vēlas tikt skaidrībā ar kādu jautājumu. Būtiskā nianse ir tā, ka šis jautājums visbiežāk ir orientēts uz nākotni, nevis pagātni. Piemēram, parlaments grib iegūt papildu viedokli - pielāgosim situāciju Latvijai - par to, kā labāk rīkoties ar valstij piederošajām Lattelecom un LMT daļām. Tiek izveidota komisija, komiteja, sauciet, kā vēlaties. Tas notiek proaktīvi, nevis tiek veidota kārtējā izmeklēšanas komisija post factum, pēc tam, kad kaut kādi darījumi ar daļām jau notikuši. Jo britu demokrātijas izpratnē svarīgāk ir mijiedarboties ar citiem varas atzariem politikas veidošanā, nevis vēlāk vainīgo meklēšanā. Jā, tas nav tik parocīgi no politiķa atpazīstamības veidošanas viedokļa - publikas sašutums par kaut ko nodrošina lielāku uzmanību. Bet tad mums jāatgriežas pie atziņas par šovu kā prioritātes.

Var jautāt, vai šādas konkrētam jautājumam veidotas grupas nedublētos ar Saeimas komisijām. Komisijām primāri ir tikt galā ar likumdošanas projektiem (arī tas, protams, ir jādara), kuru saturs ne vienmēr atbilst reālajām valsts attīstības prioritātēm. Jā, komisijas dažkārt notur izbraukuma sēdes, lai iepazītos ar kādu konkrētu problēmu, vai rīko, ja tā var teikt, tematiskas sēdes. Tomēr tas nav tas pats, kas mērķtiecīgi izvirzīt valstij aktuālu jautājumu loku un sakoncentrēt intelektuālo piepūli tieši šo jautājumu apspriešanā, noslēgumā formulējot sabiedrībai pieejamu rekomendāciju ziņojumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē