Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

57% Latvijas iedzīvotāju uztrauc saslimšanas risks medicīnas iestādēs aktīvajā vīrusu sezonā

57% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņus, apmeklējot medicīnas iestādi aktīvajā vīrusu sezonā, uztrauc iespējamība saslimt ar kādu infekciju slimību, liecina tekstila nomas uzņēmuma "Lindstrom" un "Norstat Latvija" īstenotās sabiedrības aptaujas dati. Vienlaikus 50% aptaujāto uzskata, ka medicīnas iestādēs nevajadzētu atgriezties pie stingrākiem veselības aizsardzības noteikumiem, kas tika ieviesti Covid-19 laikā, piemēram, obligātas sejas masku valkāšanas.

Par spīti tam, ka vairāk kā pusi aptaujāto satrauc iespējamība saslimt ar kādu infekciju slimību, apmeklējot veselības iestādi, 38% respondentu atzīst, ka viņus drīzāk neuztrauc saslimšanas iespējamība. Tajā pašā laikā 44% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka medicīnas iestādēm aktīvajā vīrusu sezonā būtu jāatgriežas pie stingrākiem Covid-19 pandēmijas laikā ieviestajiem noteikumiem. Pilnībā ideju par stingro ierobežojumu atjaunošanu medicīnas iestādēs laikā, kad rudens un ziemas sezonā pieaug dažādas vīrusu saslimšanas, tajā skaitā elpceļu slimības, atbalsta 14% respondentu. 

Eksperti uzsver – aptaujas dati liecina, ka, lai gan lielākā daļa cilvēku uztraucas par saslimšanas risku, viņi paši vēlas lemt par to, kā aizsargāt sevi, vienlaikus uzticoties arī pašām veselības iestādēm par noteikto higiēnas standartu ievērošanu. 

Kā norāda “Lindstrom” vadītājs Ivars Šmits,  moderni risinājumi un aprīkojums palīdz medicīnas iestādēm efektīvi novērst infekciju tālāku izplatīšanos. “Augstu higiēnas līmeni medicīnas iestādēs veido dažādi faktori. Nereti medicīnas apģērbs paliek otrajā plānā, tomēr arī tas var palīdzēt samazināt infekcijas izplatības risku, ja tas atbilst visiem mainīgajiem drošības standartiem. Piemēram, viens no riskiem ir saistīts ar apģērba higiēnisko tīrību, jo bieži vien apģērbs, kas vizuāli izskatās tīrs, tiek uzskatīts par sterilu, tomēr, ja apģērbs netiek kopts industriāli saskaņā ar augstākajiem nozares standartiem, tiek iztīrīti tikai redzamie netīrumi, kamēr acīm neredzamie apdraudējumi, piemēram, baktērijas un vīrusi, joprojām apģērbā var būt klātesoši,” skaidro I.Šmits. 

Viņš uzver, ka veselības aprūpē strādājošo aizsardzība ir īpaši svarīga, jo viņu veselība tieši ietekmē arī pacientus un spēju turpināt pildīt savus pienākumus, nodrošinot vienmērīgu darba procesu norisi un veselības aprūpes sistēmas nepārtrauktību. “Ir svarīgi atcerēties, ka kvalitatīvs un atbilstoši kopts medicīnas apģērbs nav tikai estētisks elements, bet arī svarīgs instruments, lai novērstu slimību pārnēsāšanu un aizsargātu visus veselības aprūpes procesā iesaistītos cilvēkus. Sabiedrības veselībai ir jābūt kā prioritātei un, lai to nodrošinātu, palīdz moderni risinājumi, tajā skaitā moderna apģērba pareiza lietošana un uzturēšana,” piebilst I. Šmits. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas