Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Brexit nav aizvēris eksporta durvis

Nomācoši lēnajai ekonomiskajai attīstībai Eiropā un problēmām ar Krieviju šogad pievienojusies neziņa par to, kā eksportētājus ilgtermiņā ietekmēs Lielbritānijas vēlētāju jūnijā paustais lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES). Tiesa, pagaidām galvenais traucēklis bijusi mārciņas kursa krišanās, nevis jauni administratīvie šķēršļi, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Aptaujātie Latvijas ekonomikas eksperti uzskata, ka par Brexit ietekmi mūsu uzņēmumu eksportā uz Lielbritāniju pagaidām spriest ir pāragri. "Visticamāk, ietekmes vismaz tuvākajā nākotnē nebūs, ņemot vērā, ka pamatā mēs eksportējam koku un koka izstrādājumus. Nav ne mazākā pamata domāt, ka Apvienotā Karaliste meklēs kādus citus piegādātājus," spriež Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. Viņa piebilst, ka pērn eksports uz Apvienoto Karalisti sasniedza 539 miljonus eiro, kas ir trešā daļa no eksporta uz Lietuvu. Nordea bankas ekonomists Gints Belēvičs piebilst, ka tieši koks un tā produkcija pērn veidojuši 70% no kopējā eksporta apjoma uz Lielbritāniju.Runājot par eksportu uz šo valsti kopumā, viņš teic, ka neformālas sarunas ar ražotājiem, kas savu produkciju realizē Lielbritānijā, norāda uz pretrunīgu ainu - daži apgalvo, ka izdevies saglabāt iepriekšējos apjomus un vienoties par Lielbritānijas mārciņas vērtības krituma rezultātā radušos zaudējumu dalīšanu starp pircēju un pārdevēju, savukārt citi apgalvo, ka lielās nākotnes neskaidrības dēļ un nelabvēlīgā valūtas kursa rezultātā tirdzniecība ar Lielbritāniju pat faktiski apstājusies. Tas nozīmē, ka, visticamāk, ilgtermiņā Latvijas ražotājs jutīs negatīvu ietekmi, ko izraisījis Lielbritānijas lēmums izstāties no ES, uzskata Belēvičs.Vairāku uzņēmumu pārstāvji pauda, ka Lielbritānijas referenduma sekas pagaidām vēl īpaši neizjūt. Pārtikas ražotāja SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Lineta Mikša stāsta, ka Lielbritānijas procesi patlaban nekādā veidā neatspoguļojas uz kompānijas eksportu.Samērā optimistisks skatījums dzirdams arī kokapstrādes uzņēmumā Latvijas finieris, kurš uz Lielbritāniju eksportē apmēram 10% no saražotā. "Lai gan īstermiņā Lielbritānijas mārciņas kurss radījis grāmatvediskus zaudējumus, tas būtiski neietekmēs ilgtermiņa attiecības ar klientiem un mūsu kopējo konkurētspēju attiecīgajā tirgū. Veidojot savu pārdošanas un cenu politiku, fokusējamies uz nozarēm, kas savus lēmumus balsta uz ilgtermiņa faktoriem - tādiem kā produkcijas kvalitāte, precīzs piegādes laiks, jaunu produktu attīstība sadarbībā ar klientiem un citi līdzīgi faktori," skaidro uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 8.septembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas