Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Citadele brīdina - pirms Ziemassvētkiem internetā aktivizējušies krāpnieki

Pēdējo divu nedēļu laikā aktivizējušies ārzemju krāpnieciskie interneta tirgotāji. Tā kā Latvijā pircēji sarosījušies, jo tuvojas Ziemassvētki, banka Citadele brīdina būt piesardzīgiem, iepērkoties internetā. Bankā jau šobrīd vairāk nekā ierasts tiek saņemtas pretenzijas no klientiem par krāpšanas gadījumiem.

Krāpnieciskos tirgoņus nav iespējams uzskaitīt, jo viņu mājaslapas mainās reizi dienā vai reizi nedēļā. Vilinošo piedāvājumu reklāmas tiek izvietotas Facebook un dažādās mājaslapās kā baneri sānos vai kā "uzlecošie" baneri. Tā kā tuvojas ASV populārais iepirkšanās bums, dēvēts par melno piektdienu, un arī Ziemassvētki, krāpnieku aktivitāte tikai pastiprināsies.

Banka Citadele norāda, ka par krāpniecības risku var liecināt par neticami zemu cenu piedāvātas zīmolu preces. Rezultātā pircējs nereti saņem nekvalitatīvas preces ar acīmredzamām viltojuma pazīmēm, piemēram, zīmola ādas maki ir ražoti no dermatīna vai sliktas kvalitātes lakādas. Bijuši pat gadījumi, kad saņemti no papīra darināti zābaki, maldinoša darījuma rezultātā nopirkta slēpošanas kostīma vietā saņemta vien rokassprādze ar zīmola uzrakstu. Tāpat nereti tirgotas lietotas preces, uzdodot tās par jaunām.

Lai sevi pasargātu no krāpnieciskiem tirgotājiem, pirms pirkuma veikšanas internetā banka iesaka:

- iepirkties pie zināmiem tirgotājiem vai arī veikt izpēti internetā, lai pārliecinātos, ka konkrētais tirgotājs ir respektabls un uzticams;
- saglabāt tirgotāja firmas nosaukumu un adresi, kontakttālruni vai elektroniskā pasta adresi, lai varētu sazināties ar tirgotāju, ja radīsies jautājumi. Dažkārt krāpnieku tirgotāju lapā kontaktinformācija pat nav pieejama, šādā gadījumā tirgotājam nevar uzticēties;
- saglabāt informāciju par visiem saviem darījumiem, tostarp tirgotāja tīmekļa vietnes adresi;
- pirms pirkuma izlasīt piegādes un preču atpakaļatdošanas noteikumus, kuriem jābūt pieejamiem tirgotāja tīmekļa vietnē;
- novērtēt tirgotāja tīmekļa vietni – tajā jābūt pieejamai informācijai par piegādes sagatavošanas pasākumiem un izmaksām, valūtu, kādā pieņem maksājumus, un piemērojamiem nodokļiem.

Vairāk par drošu iepirkšanos internetā var uzzināt šeit.

Banka aicina iedzīvotājus sazināties, ja, pirkuma laikā tiek pamanīts kas aizdomīgs, lai nepieciešamības gadījumā banka varētu attiecīgi rīkoties un pircējs izkrāptos līdzekļus atgūtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas