Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Olainfarm līdzmantinieces vēršas pie Ģirģena un Bordāna

Zāļu ražotāja Olainfarm līdzmantinieces Nika Saveļjeva un Annas Emīlijas Maliginas likumiskā pārstāve Signe Baldere-Sildedze saistībā ar atcelto akcionāru sapulci vēršas pie iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KVP LV) un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP).

Kā aģentūru LETA informēja abu līdzmantinieču pārstāve Katrīna Ansonska, Saveļjeva un Baldere-Sildedze aicina ministrus darīt visu iespējamo, lai "novērstu kliedzošu Latvijas likumu neievērošanu, kas Olainfarm akcionāru vairākuma gadījumā neļauj īstenot to gribu".

Saveļjeva un Baldere-Sildedze asi kritizē Olainfarm valdes lēmumu atcelt aprīlī plānoto ārkārtas akcionāru sapulci, saucot to par rupju likuma pārkāpumu un klaju nekompetenci.

Viņas atgādina par katra valdes locekļa materiālu atbildību, proti, valde nedrīkst darboties pretēji uzņēmuma un tās īpašnieku interesēm. "Katrs valdes loceklis par katru valdes pieņemto lēmumu ir atbildīgs vispārēji likuma priekšā par savu darbību uzņēmuma vārdā. Normatīvajos aktos nostiprināts vainas prezumpcijas princips par valdes rīcību vai bezdarbību, kas radījusi uzņēmumam zaudējumus," pauž mantinieces.

Pēc viņu paustā, Olainfarm valde patlaban neapzinoties savas atbildības robežas un to, kādas juridiskas sekas notikušais rada gan privāttiesiskajā jomā, gan administratīvi tiesiskajā vai pat krimināltiesiskajā jomā, pakļaujoties padomes priekšsēdētāja Pāvela Rebenoka spiedienam un noticot viltus ziņām par līdzmantinieču akciju atsavināšanu, lai arī ir oficiāli apliecinājumi par akciju piederību.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze norāda - ja akcionāru saraksts netiek sagatavots akcionāru sapulces vajadzībām, tad akcijām, kas atrodas nominālos kontos, sarakstā neparādās nominālā konta turētāji. Šī iemesla dēļ Olainfarm valdes pieprasītā informācija neesot pierādījums faktiskiem akcionāru tiesību apliecinājumiem.

Turklāt līdzmantinieces norāda, ka vienīgais apliecinājums akcionāru tiesībām ir ieraksts akciju īpašnieka finanšu instrumentu kontā, proti, finanšu instrumenti pieder ieguvējam ar brīdi, kad šie finanšu instrumenti ir iegrāmatoti to ieguvēja finanšu instrumentu kontā. Kas nozīmējot, ka Olainfarm līdzmantinieces, pieprasot akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu šā gada janvārī, tā arī turpina būt akciju īpašnieces šobrīd.

Līdzmantinieces sacīja, ka notikušais esot klasisks veids, kā nepieļaut akcionāru tiesību īstenošanu, kas neesot tikai abu problēma. Viņuprāt, notikušais parāda negatīvu ainu, kādā stāvoklī joprojām atrodas biznesa un tiesiskā vide Latvijā.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze norāda, ka notikušais ir arī slikts signāls Latvijas un ārvalstu investoriem par tiesībsargājošās vides kvalitāti un pasivitāti. "Esošo uzņēmuma valdi un padomi ir pārņēmusi bīstama nesodāmības sajūta, par to liecina neizvēlīgums metodēs, atceļot Olainfarm akcionāru sapulci. Tas liek aizdomāties, ka negodprātīgu cilvēku rīcība var notikt visu acu priekšā - negribētos ticēt, ka viņi apzinās - atbildīgo tiesībsargājošo iestāžu izlēmīga un ātra rīcība nesekos. Gribētos ticēt, ka šajā gadījumā sekos atbildīgo tiesībsargājošo iestāžu izlēmīga un ātra rīcība," norāda līdzmantinieces.

"Mēs ceram, ka atbildīgo jomu pārstāvji un tiesībsargājošās institūcijas rīkosies un pildīs savus pienākumus, parādot, ka Latvija tomēr ir tiesiska valsts un šeit nav atgriezušās deviņdesmito gadu metodes," uzsvēra līdzmantinieces.

Aģentūra LETA jau ziņota, ka zāļu ražotāja Olainfarm valde atcēlusi 1.aprīlī plānoto akcionāru ārkārtas sapulci, teikts kompānijas paziņojumā biržai Nasdaq Riga.

Paziņojumā teikts, ka šī gada 4.janvārī Olainfarm valde, pamatojoties uz personu, kuras norādīja sevi kā Olainfarm mazākuma akcionārus un kuriem būtu tiesības pieprasīt akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu, izsludināja sapulces sasaukšanu 1.aprīlī.

Olainfarm valde uzskata, ka akcionāru ārkārtas sapulces norise 1.aprīlī ir nepamatota, jo, pārbaudot akcionāru sarakstus, atklājies, ka pieprasījumam nav juridiska pamata - pieprasījumu parakstījušās personas nav Olainfarm akcionāri un neatrodas uzņēmuma akcionāru reģistrā.

Paziņojums saistīs ar Balderes-Sildedzes un Saveļjevas tiesībām lūgt sasaukt kompānijas akcionāru ārkārtas sapulci.

Kā ziņots, Olainfarm padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks apšaubīja Balderes-Sildedzes un Saveļjevas tiesības lūgt sasaukt kompānijas akcionāru ārkārtas sapulci, taču abas akcionāres uzskata, ka tā ir viltus informācijas izplatīšana.

Rebenoks aģentūrai LETA sacīja, ka pirms ikvienas akcionāru sapulces no biržas depozitārija tiek pieprasīta informācija ar akcionāru sarakstu. Tādējādi viņa rīcībā esot vairāki dokumenti, tostarp akcionāru saraksti, kas datēti 2018.gada 31.decembrī un 2019.gada 11.martā, kuri liecinot, ka Saveljevai un Maliginai nepiederot neviena akcija, kas liekot apšaubīt viņu šogad janvārī izteikto lūgumu par akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu.

Tikmēr Baldere-Sildedze un Velmers aģentūrai LETA Rebenoka pausto nosauca par viltus informāciju, jo viņām joprojām piederot uzņēmuma akcijas. Baldere-Sildedze kompānijas padomes priekšsēdētāja pausto nodēvēja par muļķībām. Viņa arī atzina, ka šādas informācijas izplatīšana viņu satrauc, tāpēc viņa vērsīsies Nasdaq Riga.

Tāpat Velmers aģentūrai LETA sacīja, ka Saveļjeva joprojām ir uzņēmuma akcionāre. Vienlaikus advokāts izteica bažas, ka uzņēmums veido augsni, lai nepieļautu akcionāru sapulces notikšanu, kas liek domāt par "neveselīgiem signāliem" no uzņēmuma puses.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Olainfarm akcionāri ārkārtas sapulcē 1.aprīlī plānoja lemt par izmaiņām padomes sastāvā - akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā iekļauti jautājumi par padomes vēlēšanām, par atlīdzības noteikšanu padomes locekļiem, kā arī par revīzijas komitejas atsaukšanu, jaunas revīzijas komitejas ievēlēšanu un atlīdzības noteikšanu revīzijas komitejas locekļiem.

Patlaban Olainfarm padomē strādā Rebenoks, Mārtiņš Krieķis, Daina Sirlaka un Olainfarm bijušā īpašnieka Valērija Maligina, kurš mira 2017.gada decembrī, vecākā meita Irina Maligina.

Minētā akcionāru ārkārtas sapulce sasaukta pamatojoties uz 8.janvārī saņemto Maligina jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildnes Balderes-Sildedzes un Maligina meitas Saviļjeva pieprasījuma.

Olainfarm nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē Nasdaq Riga oficiālajā sarakstā.

Top komentāri

Var vērsties, cik grib -
V
nepalīdzēs. Mani klienti arī vērsās pie ministra un policijas priekšmieka par to, ka ar policijas palīdzību, tai ierosinot un pret uzņēmuma valdi vedot nepamatotu krim.procesu, pret uzņēmumu tiek īstenots reiderisms. Nevienam tas neinteresēja. Policijā joprojām ir 90-tie gadi - strādā tā interesēs, kas maksā "otru algu". Ja maksā, tad ierosina procesu. Bet tiesneša Laukrozes slepkavība nav atklāta jau 18 gadus. Un arī advokāta Platača - nav. Un Bunkus slepkavību arī neatklās...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas