Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saskaņa iebilst pret Ukrainas mākslinieku grupas plakātu

Partija Saskaņa ir vērsusies pie Valsts policijas (VP) priekšnieka Armanda Ruka un kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) ar lūgumu izvērtēt, vai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) izvietotais ukraiņu mākslinieka plakāts, ar uzrakstu русский оккупант - лучшее удобрение (krievu okupants - labākais mēslojums), nav vērts uz nacionālā un etniskā naida kurināšanu.

Rīgas domes deputāts Konstantīns Čekušins (S) skaidro, ka arī Latvijā attiecībā uz daļu sabiedrības reizēm tiek izmantots apzīmējums "krievu okupanti". Partijas ieskatā, ar tādu plakātu var vēl vairāk šķelt sabiedrību un veicināt naidu un vardarbību, tādēļ "Saskaņa" aicina plakātu noņemt.

LNB aģentūra LETA noskaidroja, ka plakāts ir daļa no Ukrainas mākslinieku grupas "TIGOIS project" laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstādes "Mēs uzvarēsim! Переможемо!".

LNB skaidro, ka šajā izstādē redzamais plakāts ir viens no mākslas darbiem, kas pauž ukraiņu tēlnieku attieksmi pret Ukrainā notiekošo karu un vardarbīgo okupāciju.

LNB uzsver, ka izstādes saturā neiejauksies un minētais mākslas darbs paliks izstādē. ''Mākslai pieder vēstījuma un formas brīvība,'' norāda bibliotēkas pārstāvji.

Izstādē "Mēs uzvarēsim! Переможемо!" ir eksponēti Ukrainas mākslinieku grupas "TIGOIS project" radīti darbi, kuru autori ir tēlnieki Illja Trofimčuks (grupas vadītājs), Serhijs Kraveckis, Antons Dvoržaks, Mikola Jurčaks, Danilo Turijs, Romans Turijs un gleznotājs Vasils Stepanovs. Izstādē Rīgā ir apskatāma 60 darbu kolekcija - tēlniecības darbi metālā un gleznas.

Izstādē eksponētie darbi ir uztverami kā Ukrainas tautas varonības dienasgrāmata, kurā mākslinieki vēsta par šī brīža cīņu pret Krievijas agresiju. Tēlniecības kompozīcijās un gleznās ir tvertas spēcīgas, neretušētas emocijas, pārdzīvojumi - veltījums Mariupoles pilsētas aizstāvjiem, karā kritušajiem, nogalinātajiem bērniem, norāda LNB. 

Izstāde LNB telpās būs apskatāma līdz šā gada 22.jūnijam.

Šis nav pirmais gadījums, kad "Saskaņas" deputāts Čekušins aicina cenzēt mākslas darbus. Viņš savulaik iebilda arī pret mākslinieka Kristiana Brektes sienas gleznojumu jeb murāli "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40. vidusskolas ēkas sienas.

Tāpat ziņots, ka pērn pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs izņēma no ekspozīcijas trīs pirms mēneša atklātas igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstādes "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbus. Mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretēja krustu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas