Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Swedbank peļņa Latvijā pirmajā ceturksnī sasniegusi 65 miljonus eiro

Swedbank peļņa Latvijā šogad pirmajā ceturksnī bija 65 miljons eiro, kas ir par četriem miljoniem eiro vairāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, aģentūrai LETA pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norāda, ka peļņas pieaugumu sekmēja kredītuzkrājumu atbrīvošanas efekts un lielāki ienākumi. Šogad pirmajā ceturksnī atbrīvoti kredītuzkrājumi trīs miljonu eiro apmērā, kamēr pērn attiecīgajā periodā tika izveidoti kredītuzkrājumi viena miljona eiro apmērā.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2024.gada pirmajā ceturksnī "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 61,747 miljoni eiro, kas ir par 7,9% vairāk nekā 2023.gada pirmajā ceturksnī, bet pašas "Swedbank" peļņa pieaugusi par 8,1% un bija 66,695 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2024.gada marta beigās bija 9,503 miljardi eiro, kas ir par 2,2% jeb 203,598 miljoniem eiro vairāk nekā 2023.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 9,299 miljardi eiro.

Krops norāda, ka bankas izdevumi pirmajā ceturksnī ir sasnieguši 36 miljonus eiro pretstatā 31 miljonam pērn pirmajos trijos mēnešos.

Vienlaikus tīrie procentu ienākumi 2024.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, ir palielinājušies par 15 miljoniem eiro, kamēr tīrie komisiju ienākumi saglabājās nemainīgi.

Viņš arī min, ka kredītportfeļa apmērs ir pieaudzis par 5%, tostarp mājsaimniecību kreditēšanas apmēri ir palielinājušies par 8%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis palielinājies par 1%. Tajā pašā laikā depozīti, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, ir pieauguši par 5%, tostarp mājsaimniecību depozīti pieauguši par 5%, kamēr uzņēmumu depozīti auguši par 7%.

Tāpat Krops norāda, ka saistībā ar kredītu procentu kompensāciju hipotekāro kredītu ņēmējiem, bankas nodevas maksājums par pirmo ceturksni sasniedza teju 10 miljonu eiro, un visi bankas klienti, kas kvalificējās atbalsta saņemšanai, ir to jau saņēmuši.

"2024.gada pirmajā ceturksnī inflācijas rādītāji eirozonā pamazām tuvojas Eiropas Centrālās bankas (ECB) nospraustajam mērķim, kas aktuālu padara jautājumu par iespējamu pakāpenisku ECB noteikto likmju samazinājumu jau šogad. Vienlaikus ekonomistu prognozes liecina, ka pēc stagnējošas ekonomiskās situācijas pērn, šogad ir potenciāls tautsaimniecības straujākai attīstībai," pauž Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Viņš arī norāda, ka augstās inflācijas posms ir pārvarēts, un šobrīd Latvijas, kā arī citu valstu, izaicinājums ir atdzesēto ekonomikas dzinēju restartēt ar lielāku jaudu.

Bankā atzīmē, ka augošās vidējās darba algas un samazinātie bezdarba rādītāji labvēlīgi atsaucas uz mājsaimniecību pirktspējas uzlabošanos. Valsts tēriņi, ieskaitot investīcijas aizsardzības sektorā, varētu veicināt iekšējā patēriņa pieaugumu. Savukārt eksporta tirgos cerības ir uz lielāku izaugsmi vien nākamgad. Pirmajā ceturksnī arī turpinājās iepriekšējā tendence, klientiem izvēloties naudu vairāk noguldīt termiņdepozītos vai novirzot krājrīkā, lai saņemtu procentu ienākumus.

Tāpat bankā norāda - ir redzams, ka Latvijā attīstās ne tikai Rīga un Pierīga, bet arī citas Latvijas pilsētas un reģioni. "Swedbank" aizdevumu dati liecina, ka 30% mājokļu kredītu tiek izsniegti īpašuma būvniecībai vai iegādei reģionos. Lielākā attīstība notiek Vidzemē - Valmieras, Siguldas, Limbažu un Cēsu novados, Kurzemē - Talsu, Tukuma, Ventspils, Saldus un Kuldīgas novados, kamēr Latgalē un Zemgalē vairāk aizdevumu bijis Madonas, Rēzeknes, Jēkabpils, Aizkraukles un Jelgavas, Dobeles un Bauskas novados.

Pieaugums, pēc bankā minētā, vērojams arī līzinga darījumos. Privātpersonu klienti aktīvi izmanto iespēju saņemt gan valsts atbalstu, pērkot videi draudzīgus spēkratus, gan mainīt autoparku kopumā - privātpersonu līzinga portfelis uzrāda pieaugumu par 14% gada laikā.

Uzņēmumu finansēšanā, līdzīgi kā privātpersonu gadījumā, liela rosība bijusi ne tikai Rīgā un ap Rīgu, bet arī reģionos. Ja neskaita Rīgu un Pierīgu, uzņēmēji aktīvi piesaistījuši aizdevumus arī Valmieras, Siguldas, Cēsu, Baldones, Vecumnieku, Olaines, Jelgavas, Daugavpils, Preiļu, Rēzeknes, Saldus, Aizputes, Liepājas un Ventspils pusē. Triju mēnešu laikā uzņēmumiem izsniegti 144 miljoni eiro, no kuriem 44% finansējuma izsniegti reģionos.

Bankā atzīmē, lai gan vēl aizvien ģeopolitiskā situācija ietekmē kopējo investīciju noskaņojumu, uzņēmumi meklē jaunus tirgus, iegulda jaunu produktu izstrādē.

Jau vēstīts, ka 2023.gada pirmajā ceturksnī "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 57,216 miljoni eiro, kas ir 3,2 reizes vairāk nekā 2022.gada pirmajā ceturksnī, bet pašas "Swedbank" peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 61,691 miljons eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas