Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizliedz slēgt līgumu par LU Rakstu mājas būvniecības iepirkumu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis slēgt līgumu par 35 miljonu eiro vērto Latvijas Universitātes (LU) Rakstu mājas būvniecības iepirkumu, liecina informācija IUB mājaslapā.

Šā gada 10.janvārī būvfirma SIA Merks iesniedza sūdzību par LU Rakstu mājas būvprojekta izstrādes, autoruzraudzības un būvniecības iepirkumu.

Komisijas lēmums aizliedz pasūtītājam - LU - turpināt iepirkuma procedūru, slēgt iepirkuma līgumu konkursa procedūrā un atcelt iepirkuma komisijas lēmumu par konkursa kandidātu atlases rezultātiem.

Tāpat IUB uzdod pasūtītājam - LU - 20 darbdienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot konkursa procedūrā iesniegtos pieteikumus, un saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu pieņemt lēmumu, nosūtot paziņojumu IUB un visiem pretendentiem.

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu šo lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

IUB lēmumā skaidrots, ka sūdzības iesniedzēja Merks pieteikums konkursā noraidīts, jo Merks kā nepieciešamās publisko ēku būvniecības pieredzes objektu norādījis Decco centru. Taču LU iepirkumu komisija secinājusi, ka šis objekts neatbilst iepirkuma prasībām, jo šajā ēkā nav paredzēts vienlaikus uzturēties vairāk nekā simts cilvēkiem un tā lietošanas veids ir "noliktava". 

Tomēr Merks uzskatīja, ka Decco centrs pilnībā atbilst iepirkuma prasībām, jo šajā objektā nodrošināta tirdzniecības jeb ekspozīcijas telpu (salonveikala) apvienošana ar noliktavas telpām, padarot publiski pieejamas gan salonveikala, gan noliktavas telpas.

IUB iesniegumu izskatīšanas komisija saņēma arī Ekonomikas ministrijas skaidrojumu, no kura secināja, ka būvniecības iecerē (būvprojektā) norādītais ēkas galvenais lietošanas veids pats par sevi nenorāda un līdz ar to nav pietiekams, lai izdarītu secinājumu par šīs ēkas (ne-) publisko statusu.

Pārbaudot un izvērtējot lietas materiālus, noklausoties lietas dalībnieku IUB iesnieguma izskatīšanas sēdē sniegtos paskaidrojumus, IUB iesniegumu izskatīšanas komisija uzskata, ka Merks iesniegums par pasūtītāja rīkotā konkursa kandidātu atlases rezultātiem ir atzīstams par pamatotu.

LU rektora vietniece infrastruktūras attīstības jautājumos Edīte Megne aģentūrai LETA norādīja, ka faktiski IUB lēmums nenosaka, ka LU iepirkumu komisijas lēmums bijis pareizs vai nepareizs, taču norāda, ka LU nav bijusi pietiekama argumentācijas bāze, lai pieņemtu konkrētajam būvuzņēmējam negatīvu lēmumu.

Iepirkumu komisija tiksies piektdien, 6. martā, lai lemtu par tālāko rīcību. Megne atzīmēja, ka būs nepieciešams padziļināti meklēt argumentāciju, lai, vai nu atbalstītu iepirkumu komisijas lēmumu vai pamatotu pretēju lēmumu sākotnējam. 

Megne uzsvēra, ka IUB lēmums Rakstu mājas iepirkumu paildzinās, bet neapturēs.

Kā vēstīts, iepirkums pērnā gada nogalē tika izsludināts atkārtoti un paredzamā līgumcena tika norādīta 35 miljoni eiro, kas ir par diviem miljoniem eiro vairāk nekā pirmajā - 2018.gadā - izsludinātajā konkursā.

Piedāvājumus konkursā varēja iesniegt līdz pērnā gada 9.decembra plkst.12.

Rakstu mājas būvniecības iepirkums sākotnēji tika izsludināts 2018.gada pavasarī, arī toreiz uzvarētāju mēģinot noskaidrot konkursa procedūrā ar sarunām. Toreiz iepirkuma prognozētā līgumcena bija 33 miljoni eiro.

Konkursa pirmā kārta bija atklāta, un tai pieteicās septiņi uzņēmumi. Saņemot piedāvājumus, otrajā posmā iekļuva mazāk uzņēmumu, taču to skaits publiski netika atklāts. Uzņēmumu sākotnēji piedāvātās darbu izmaksas bijušas pārāk augstas, tāpēc augstskola pārskatīja projektus, kam sekoja arī jauni piedāvājumi.

Pērn jūlijā Latvijas Universitātes rektora vietniece infrastruktūras attīstības jautājumos Edīte Megne aģentūrai LETA pauda, ka augstskola cer iepirkuma uzvarētāju noskaidrot tuvākajās nedēļās. Tomēr septembrī toreizējais augstskolas rektora pienākumu izpildītājs Gvido Straube paziņoja, ka iepirkums ir apturēts un atsākts no jauna, un tiek veidota arī jauna iepirkuma komisija.

Par Rakstu mājas būvniecību Straube sāka runāt, atbildot uz jautājumu par, iespējams, negodprātīgiem būvniecības iepirkumiem augstskolas vajadzībām.

Megne aģentūrai LETA toreiz skaidroja, ka LU aktīvi strādā pie iepirkuma kritēriju pārskatīšanas, lai paplašinātu pretendentu skaitu. Tāpat viņa uzsvēra, ka LU plāns ir līdz 2020.gada maijam vai jūnijam noslēgt līgumu par projektēšanu un būvēšanu, bet ēku nodot ekspluatācijā 2023.gada maijā.

Ar LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas būvniecību varētu būt saistīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess par iespējamu kukuļošanu. Šajā kriminālprocesā KNAB pagājušā vasarā aizturēja toreizējo LU rektora vietnieci Baibu Broku, kura vēlāk atstāja šo amatu.

Brokas aizstāvis Rinalds Bušs iepriekš gan norādīja, ka Broka kategoriski noraida KNAB izteiktos pārmetumus. Advokāts arī noliedza, ka KNAB sāktais kriminālprocess būtu saistīts ar LU Rakstu mājas būvniecību.

pievienots LU komentārs 10.-12.rindkopā

Top komentāri

ee
e
Nesaprotu, kāpēc LU vajag būvēt jaunu ēku, ja tajā pašā laikā LU pārdod plašu īpašumu ar daudzām ēkām Jūrmalas gatvē, Rīgā.
Čirka
Č
Vaļņu ielas provokācija
q
q
Apnikuši šie "advokātu" spriedelējumi presē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas