Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptauja: Latvijā iedzīvotāji kopumā ir izglītoti pārtikas drošības jomā

Latvijā iedzīvotāji ir izglītoti pārtikas drošības jomā, tomēr tikai retais pilnībā ievieš nepieciešamos drošības pasākumus arī savā virtuvē, liecina veiktie pētījumi un "Eirobarometra" veiktās aptaujas.

 

Tāpat Latvijā ir droša pārtika, kā arī Eiropas Savienības (ES) valstu līmenī ir ieviesti augstākie pārtikas drošības standarti.

Piemēram, jāievēro, ka gaļu pirms pagatavošanas nedrīkst skalot, jo tad virtuves izlietnē, it īpaši uz blakus esošajiem pārtikas produktiem un virsmām, var tikt pārnestas kampilobaktērijas vai citi cilvēkiem bīstami patogēni jeb mikroorganismi.

Kā arī šie mikroorganismi no jēlās gaļas vai no piesārņotas pārtikas var tikt pārnesti uz citiem produktiem, kas pārāk cieši un neizolēti novietoti blakus citām precēm ledusskapī, aukstumsomās vai termosu somās. Nedrīkst aizmirst nomazgāt rokas ar ziepēm pirms un pēc gaļas gatavošanas.

Tāpat jāpievērš uzmanība, lai produkti, kas ātri bojājās, piemēram, piena produkti, gaļa, zivis neatrastos uz svētku galda ilgāk par vienu līdz divām stundām, jo pārtikai atrodoties siltumā, baktēriju skaits var dubultoties ik pēc 20 minūtēm, kā arī jāatceras, ka automašīnas salonā vienmēr var regulēt temperatūru, bet karstā laikā mašīnas bagāžnieka saturs uzkarst āra temperatūras līmenī.

Eksperti iesaka dalīt pārtikas produktus mazākās porcijās un pasniegt vairākkārt. Būtiski, kas jāatceras - neatstāt ēdienu uz galda visu nakti.

Lai skaidrotu iedzīvotājiem aktuālus jautājumus par ES pārtikas nekaitīgumu un kvalitāti, kas ir zinātniski pamatota, tiek rīkota informatīva kampaņa "Eiropa izvēlas drošu pārtiku!". Kā secinājuši eksperti, divas trešdaļas no saindēšanās gadījumiem ar pārtiku rodas no nepareizas tās apstrādes un uzglabāšanas

Lai uzsvērtu arī veikalu rūpes drošas pārtikas piegādes ķēdes uzturēšanā, šogad gadā par kampaņas sadarbības partneriem ir kļuvuši mazumtirgotāji SIA "Lidl Latvija" un SIA "Rimi Latvija". Veikalu pašu gatavotā un piedāvātā produkcija ir joma, kurā arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir izstrādājusi stingras pārtikas marķējumu un kvalitātes vadlīnijas, tādēļ patērētāji var neraizēties par pārtikas drošību. Tomēr patērētāju pusē ir atbildība par pareizu pārtikas transportēšanu un apstrādi mājas apstākļos.

"Pārtikas drošība iet roku rokā ar pārtikas kvalitāti, tās drošu uzglabāšanu un transportēšanu. Iesaistoties #EiropaIzvēlasDrošuPārtiku kampaņā, pieliksim savu artavu patērētāju izglītošanā, kā arī dažādās iesaistes aktivitātēs, lai kopīgi veicinātu izpratni un palīdzētu ikvienam orientēties dažādu kvalitātes marķējumu džungļos, padomos un mītos par pārtikas uzglabāšanu un transportēšanu, kā arī sniegsim dažādus praktiskus padomus, ko ikviens varēs pielietot ikdienā," norāda "Lidl Latvija" korporatīvās komunikācijas departamenta vadītāja Latvijā un Igaunijā Dana Hasana.

Savukārt "Rimi Latvija" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers atzīmē, ka ikdienā uzņēmums veic rūpīgu un detalizētu produktu, kā arī procesu kontroli, investējot izpētē un inovatīvos risinājumos, kas atbalsta pārtikas drošību visaugstākajā līmenī.

Pandēmijas laiks ļoti daudziem iedzīvotājiem lika pārvērtēt savu ēdienkarti, iepirkšanās sarakstu un ēšanas režīmu. Aizvien biežāk tika novērots, ka cilvēki ne tikai pastiprinātāk sāk mazgāt augļus un dārzeņus, bet arī pievērst uzmanību derīguma termiņu ilgumam.

Lai pēc Līgo vakara svinībām nerastos lieki pārtikas atkritumi, vēlams atcerēties, ka optimāls ēdiena daudzums uz vienu cilvēku vienā vakarā ir kopumā no 500 līdz 700 grami, kas sadalās šādās komponentēs: gaļa - kopumā 250 grami, graudaugi, kartupeļi, maize - kopumā 150 grami, dārzeņi, salāti - kopumā 150 grami, kā arī augļi, kūka, smalkmaizītes - kopumā 150 grami.

Kampaņas pārstāvji atgādina, ka viegls un efektīvs risinājums produktu dzīvildzes paildzināšanai un pārtikas atkritumu samazināšanai tieši pēc svētkiem ir produktu sasaldēšana - sasaldēt var arī buljonus, gaļas izstrādājumus, zivju izstrādājumus un tamlīdzīgi.

Sasaldējot augļus un dārzeņus, tajos vitamīnu zudums ir tikai aptuveni 10%. Savukārt pareizi sasaldējot jēlu gaļu, to drīkst uzglabāt pat divus līdz trīs gadus, tomēr šāda saldētava nedrīkst būt pārpildīta, jo tas neļauj produktam ātri pilnībā sasalt, kas veicina kaitīgu baktēriju rašanos. Sasaldējot visi patogēni neiet bojā.

Jau vēstīts, ka Latvijā informatīvā kampaņa "Eiropa izvēlas drošu pārtiku!" tiek rīkota otro gadu. Kampaņā zinātnieki un nozares speciālisti palīdz patērētājiem veikt veselīgas izvēles ikdienā, izvēloties pārtiku sev un savai ģimenei.

Turklāt kampaņa stiprina pastāvīgu sadarbību starp zinātnisko institūtu "BIOR" un EFSA, patērētāju organizācijām, pārtikas ražotājiem un sabiedrību, palīdzot iedzīvotājiem uzticēties pārtikai, ko viņi patērē, vienlaikus atgādinot par principiem, kas jāievēro pārtikas transportēšana, uzglabāšanā un ēdienu gatavošanas procesā mājās vai brīvā dabā. 2022.gada informatīvās kampaņas partneri - Zemkopības ministrija, Pārtikas un veterinārais dienests, SPKC, "Lidl" un "Rimi".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas