Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ar bērniem jāpārrunā drošība uz ielas

Skola savu atbildību par bērnu drošību nu ir deleģējusi vecākiem. Latvijas Valsts policijas statistika liecina, ka jau maijā, pēdējā skolas gaitu mēnesī, bija palielinājies negadījumos cietušo bērnu skaits. Vecākiem noteikti jāpadomā, kā bērns pavadīs brīvlaiku. Jāpārrunā ģimenē, ar ko atvase nodarbosies brīvajā laikā un kādi ir drošības noteikumi gan mājās, gan rotaļājoties pagalmā un pārvietojoties pa ielu, iesaka Ceļu satiksmes drošības direkcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Valda Kjaspere.

Vecāki rāda piemēru

Velosipēds gadu no gada kļūst aizvien iecienītāks pārvietošanās līdzeklis ne tikai pieaugušajiem un aktīva dzīvesveida cienītājiem, bet arī bērniem. "Bērnam rodas iekšēja psiholoģiskā sajūta – kad ir nopirkts velosipēds, tad drīkst braukt. Taču, vienkārši iedodot bērnam riteni, mēs nezinām, kā viņš uzvedīsies – vai saprot satiksmes noteikumus, vai jūtas drošs, vai ir stabils. Tāpēc pirmajiem braucieniem jābūt vecāku pavadībā, izbraucot maršrutu, kur bērns brauks ikdienā, un izstāstot, kā jārīkojas dažādās satiksmes situācijās," iesaka Kjaspere.

Vecākiem vajadzētu bērnam paskaidrot, ka nozīme ir trajektorijai, pa kuru braukt, nevis maksimāli tuvākajam ceļam no punkta A uz punktu B, tas ir sarežģīts un bīstams. Tad jāizvēlas drošākais, nevis tuvākais ceļš. Sākot velosipēdista gaitas, arī savas gājēja iemaņas nevajag aizmirst. Lai šķērsotu brauktuvi, velosipēdu var stumt, un tās noder. Galvenais – justies droši. Vecākiem jāizstāsta bērnam, kā nest pa ielu bumbu. Turot padusē un nesot, tā var izripot, bērns skries pakaļ un var pakļūt zem auto, tāpēc bumba vienmēr jānes somā vai maisiņā, to nevar pa ceļam mētāt un dauzīties. Arī skrituļdēli nevajadzētu izmantot braukšanai pa ceļu, bet gan aktivitātēm skeitborda laukumā.

"Ja vecāki no rīta bērnam nodefinēs visu, kas viņiem ir būtiski, bērns to izpildīs, bet ir svarīgi viņam to laiku pa laikam atgādināt, pārrunāt dienas plānus un situācijas, kādās var gadīties nokļūt. Un, protams, vecākiem pašiem jārāda piemērs, rīkojoties likumpaklausīgi un atbildīgi," ir pārliecināta Kjaspere.

Bīstama satiksmes dalībnieku kategorija ir arī automašīnas pasažieri. Bērnus bieži vien nepiesprādzē. It sevišķi aizmugurē sēdošie pieļauj šādas kļūdas. Ja bērnam atļauj kaut kur kaut ko pārkāpt, tas jau ir ķēdes sākums. Pieaugušajiem ir pieredze un mēs varam savas kļūdas izlabot, bet bērni ne.

Vasarās ģimenes vairāk dodas izbraucienos, izmanto personīgo transportu, tāpēc aug negadījumu statistika, kas saistīta ar pasažieriem.

Jāmācās noteikumi!

CSDD veido dažādas aktivitātes bērniem un skolu jauniešiem, lai izglītotu viņus satiksmes drošības jautājumos. Iecienīta ir mājaslapa www.berniem.csdd.lv, darbojas jauno satiksmes dalībnieku forums. Mājaslapā ir pieejama gan mācību viela satiksmes drošībā, gan dažādi konkursi, velosipēdistu tests, spēles, var zīmēt, likt puzles. Ir reakcijas tests., ko bērni esot ļoti iecienījuši. Mājaslapā var uzzināt, kā pareizi jābūt ekipētam velosipēdam un ko darīt, ja kaut kas ir salūzis, piemēram, ja bremžu trose bojāta, ar tādu velosipēdu nedrīkst braukt.

"Matemātiku iemāca skola, bet sadzīves paradumus, uzvedības kultūru, attieksmi – mājās, tas ir ģimenes spogulis. Ja bērns pārkāpj noteikumus, vecākiem jāizvērtē, kādu piemēru viņi paši rāda," uzskata Kjaspere. Uzmanīgam jābūt, ne tikai vadot velosipēdu, arī daži citi paradumi var apdraudēt satiksmes dalībnieka drošību, piemēram, mūzikas klausīšanās austiņās. Bieži notiek negadījumi, jo nedzirdam, izslēdzam vienu no maņām. Nedzirdīgie cilvēki to kompensē ar citām maņām, bet veselajiem tās nav attīstītas. Būtiski, atrodoties blakus transporta plūsmai, nenomākt nevienu no maņām. Par šo un citām situācijām bērni jāizglīto, un, kad mazie ir apguvuši gana daudz zināšanu, vērts doties uz CSDD un nokārtot velosipēda vadīšanas eksāmenu. To var izdarīt 26 vietās Latvijā – visās CSDD nodaļās. Skolas laikā skolas var veidot eksaminējamo grupas, un CSDD darbinieki brauc pieņemt eksāmenus uz vietas. Reģionālajās CSDD nodaļās ir noteiktas stundas, kad var kārtot eksāmenu, bet Rīgā, Bauskas ielā tas iespējams katru darba dienu no pulksten 9 līdz 17.

Eksāmens pirmo reizi ir bez maksas. Ja kārto atkārtoti, jāmaksā 1,08 eiro. Tiesības ir bez maksas. Satiksmes noteikumu apguve ir iekļauta arī skolas programmā, par to tiek runāts sociālajās zinībās un klases stundās. 3. klasi beidzot, ir jāzina, kā uzvesties gājējiem un pasažieriem, 6. beidzot – satiksmes noteikumi velosipēdistiem, 9. klasi beidzot – noteikumi mopēdu vadītājiem. Daudzās skolās ir izveidoti satiksmes drošības pulciņi.

"Iesaku jebkuram autovadītājam kaut reizi izbraukt ar velosipēdu, lai saprastu šos satiksmes dalībniekus, nevis, sēžot pie stūres, purpināt par neprasmīgajiem velosipēdistiem. Satiksme būs droša, ja cienīsim un respektēsim cits citu, sevišķi jau bērnus," aicina Valda Kjaspere.

Svarīgi ne tikai pareizi braukt ar velosipēdu vai skrituļslidām, zināt noteikumus un ievērot drošību, bet arī pareizi krist – tad traumu būs mazāk, tās būs nesāpīgākas. Foto – CSDD publicitātes materiāli

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas