Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ar titriem cer paplašināt teātru auditoriju

Mēģinājums paplašināt skatītāju loku - tā var raksturot Liepājas teātra iniciatīvu nodrošināt titrus krievu valodā jaunākajam iestudējumam - pēc Aleksandra Ostrovska lugas veidotajai izrādei Portreti. Vilki un avis. Līdzīga pieredze ir vairākos citos teātros Latvijā, un latviešu skatītājiem ir iespēja lasīt titrus vairākās izrādēs krievu valodā gan Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, gan Jaunajā Rīgas teātrī, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Liepājas teātris līdz šim nav nodrošinājis titrus izrādēm, taču pilsētā dzīvo apmēram 40 procentu nelatviešu, stāsta teātra direktors Herberts Laukšteins. Daudzi cittautieši nāk uz izrādēm latviešu valodā, bet ir teikuši, ka būtu vēl citi nācēji, kuru latviešu valodas zināšanas ir nepietiekamas. "Deviņdesmito gadu sākumā bija tulkojums austiņās, bet bieži gadījās, ka tulkotājs atnāca uz izrādi veltīgi vai tulkoja vienam skatītājam," norāda Laukšteins. Pēc viņa teiktā, krievu valodas titru tehniskais nodrošinājums neprasīs lielus kapitālieguldījumus - tik, cik pārstrādāt oriģinālo tekstu, ievērojot režisora labojumus, un izveidot prezentācijas formā. Nākotnē tiek pieļauts, ka titri varētu būt tām izrādēm, kuru pamatā ir krievu dramaturģija vai arī ir pieejams tulkojums krievu valodā, respektīvi, kurām teksts nav speciāli jātulko, piemēram, pavasarī gaidāmajam Ivana Turgeņeva lugas Mēnesis uz laukiem iestudējumam. UzVilkiem un avīm uzaicināts Krievijas ģenerālkonsuls Liepājā.

Titrus krievu un angļu valodā izmanto arī vairākās Lielās zāles izrādēs Nacionālajā teātrī. Teātra direktors Ojārs Rubenis atceras, ka titru mašīna ir sponsoru dāvinājums un sākotnēji izmantota, lai bērni ar dzirdes traucējumiem varētu skatīties izrādes, piemēram, Princi un ubaga zēnu. Taču vēlāk titri izmantoti izrādēs, kam iecerēts piesaistīt starptautisku auditoriju, piemēram, ārzemēs pazīstamu režisoru darbos. Kirila Serebreņņikova iestudējumam Raiņa sapņi titri ir gan angļu, gan krievu valodā, lai popularizētu Raini. "Daudzi krievu skatītāji ciena Kirilu Serebreņņikovu - un citu valstu skatītāji arī. Viņam ir savu cienītāju loks, kas brauc skatīties izrādes visur, kur viņš iestudē," stāsta Rubenis.

Ikdienā izrādes netiek titrētas svešvalodās Dailes teātrī, taču ārvalstu interesentiem ir organizētas speciālas izrādes, kurās pieejams satura atstāsts krievu un angļu valodā. Ir bijusi izrāde Izraidītie, kurā tika nodrošināts tulkojums krievu valodā austiņās, stāsta Dailes teātra mārketinga un komunikācijas direktore Indra Rubene.

Savukārt, ielūkojoties Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra mājaslapā, var secināt, ka lielākajai daļai izrāžu tiek nodrošināti titri latviešu valodā - tādi ir iestudējumi Tango ar Stroku, Ceļš uz Duvru, Grenholma metode, Hanuma, Fro, Sniega karaliene un citi. Savukārt pēc Raiņa un Aspazijas darbiem veidotajā izrādē Mīlas svētība aktieri runā krieviski un titri tiek rādīti latviski, turpretim dziesmas dzied latviski un to teksts parādās krievu valodā. Teātra mārketinga daļas vadītāja Inga Aizbalte atceras, ka tā bijusi Valsts valodas centra prasība, kuras izpildei ieguldīti diezgan lieli līdzekļi.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14.decembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas