Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atstāja daudz gaismas šajā pasaulē

Cilvēks, kas daudziem no mums iemācīja pasauli skatīt cilvēcības un gudrības acīm, ļāva iepazīt ideālo Latviju. Tā Uģi Brikmani, par kura pēdējo veikumu – XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncertu Zvaigžņu ceļā – vēl nesen priecājāmies, raksturo Latvijas Nacionālajā kultūras centrā. "Sevišķi smagi, kad no mums aiziet cilvēki, kuru vieta Latvijas kultūrā nav aizpildāma. Uģis Brikmanis tāds bija. Mums pietrūks viņa vēriena, gaišuma, plašuma elpas, spējas savos lielajos, radošajos projektos lidot pašam un dot spārnus citiem, lai kopīgi darītu šo zemi un tautu labāku un skaistāku," Kultūras ministrijas vārdā no režisora atvadījusies ministre Dace Melbārde.

1956. gadā dzimušais Uģis Brikmanis režisora specialitāti ieguvis 1980. gadā. Strādājis Jaunatnes teātrī, iestudējot Gunāra Priedes Vikas pirmo balli (1980), Raiņa Suni un kaķi (1984), Erika Ādamsona Čigānmeitēnu Ringlu (1985) un citas izrādes. Bijis Radioteātra galvenais režisors, veidojis iestudējumus Valmieras Drāmas teātrī, Liepājā, Kauņā, Šauļos. Sadarbībā ar kamerkori Sindi putnu dārzs, vēlāk arī citiem kolektīviem veidojis novatoriskus muzikālos iestudējumus. Neaizmirstami ir Dziesmu svētki Rīgai 800 Uģa Brikmaņa režijā. Viņš bija arī citu nozīmīgu pasākumu režisors, kā arī akcijas Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde idejas autors, iesaistot cilvēkus grāmatu pārvietošanā uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajām mājām. Augusta beigās Vecāķu pludmalē tiks rādīta dejas izrāde No zobena saule lēca, kuras režisors ir Uģis Brikmanis. 

"Bez Uģa ļoti daudz kā nebūtu," Dienai atzīst komponists Mārtiņš Brauns, kurš ar režisoru sadarbojies daudzkārt jau kopš studiju gadiem. "Lielai daļai manu darbu ir viņa zīmogs virsū. Konsultants, padomdevējs, novērtētājs, jubilejas koncertu režisors. Uģis ir ļoti daudz gaismas atstājis šajā pasaulē un gaismā arī ieies," saka Brauns.

Publisku atvadu no režisora nebūs. Uģa Brikmaņa novēlējumā teikts: "Katrs, kas jūt nepieciešamību atvadīties, to var veikt, aizdedzot sveci un aizlūdzot, vai vienkārši padomājot." 2018. gada 16. augustā no plkst. 14:00 līdz 18:00 Rīgas sv. Pētera baznīcā, kurā radās un notika Uģa Brikmaņa iniciēts festivāls Dominante, aicinām aizdegt svecīti, kopīgi pakavēties domās vai muzikālos priekšnesumos, tā godājot drauga, domubiedra un režisora piemiņu, portālam Diena.lv paziņoja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas