Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Augļiem un dārzeņiem cenas samazinājušās pat par 40%

Jaunākie cenu monitoringa rezultāti liecina, ka lielākajai daļai apsekoto preču un pakalpojumu cena augustā, salīdzinot ar jūliju, palikusi nemainīga, tomēr sezonalitāties ietekmē novērots cenas samazināšanās augļiem un dārzeņiem – tās samazinājušās vīnogām, āboliem, gurķiem, tomātiem, kartupeļiem, kāpostiem un burkāniem. Novērotais cenas samazinājums ir pat līdz 40%. Cenas pieaugums novērots tikai apelsīniem, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Viņa skaidro, ka augusta mēnesim ir raksturīgs cenu samazinājums, kas, galvenokārt, ir saistīts ar sezonāliem faktoriem – jauno ražu un sezonas preču izpārdošanu. 

Monitoringa dati rāda, ka kopumā 86,92% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērojams tikai 4,51% gadījumos, savukārt 8,57% gadījumu cena ir samazinājusies. Cenu izmaiņas novērotas starp dažādām precēm un pakalpojumiem dažādās Latvijas pilsētās un atšķirīgu pakalpojumu sniedzēju vidū. 

Cenu monitorings rāda, ka pārtikas produktu cenas lielākoties ir palikušas nemainīgas. Graudaugu produktiem, svaigas gaļas produktu grupā, desu un žāvējumu produktu grupā, zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā, kā arī piena produktu grupā un olām cenas vairumā gadījumā bijušas iepriekšējo mēnešu līmenī, tikai atsevišķos veikalos novērotas nenozīmīgas svārstības. Pārtikas produktu grupā cenas pieaugušas kausētajam sieram un sviestam. 

Nemainīga cena saglabājusies arī tādiem ikdienā bieži lietotiem produktiem kā sāls, tēja, kafija un ūdens.

Cenas nepilna santīma robežās ir svārstījušās degvielai, kas saistīts ar pasaules naftas cenu dinamiku, jo pēdējos mēnešos pasaules naftas cenām novērots cenas pieaugums, kas atbilstoši ietekmē arī degvielas mazumtirdzniecības cenas Latvijā. 

Urpena informē, ka cenas nav mainījušās arī saimniecības precēm (trauku mazgājamais līdzeklis, veļas pulveris, cauruļu tīrāmais līdzeklis) un personīgās aprūpes precēm (zobu pasta, ziepes, dušas želeja, šampūns, skuvekļi), kā arī preses izdevumiem un tabakas izstrādājumiem. Savukārt abos virzienos cena ir svārstījusies medikamentiem.

Pakalpojumu grupā cenas visbiežāk ir svārstījušās skaistumkopšanas, ēdināšanas  un viesnīcu pakalpojumiem, un šīs svārstības ir notikušas abos virzienos atkarībā no pieprasījuma un izmaiņām dažādu resursu izmaksās. 

Cenu monitoringa ietvaros tiek novērotas cenas maizes un labības izstrādājumiem, gaļai, zivīm un to izstrādājumiem, augļiem, dārzeņiem, tējai, kafijai, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem un remontam, medicīniskajiem produktiem, transporta pakalpojumiem, sakariem, presei, atsevišķiem izklaides pasākumu izdevumiem, kā arī ēdināšanas, finanšu, tūrisma, personīgās aprūpes un citiem pakalpojumiem. Cenu pieraksti 120 precēm un pakalpojumiem vairāk nekā 400 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās tiek veikti vienā dienā Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas