Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Augulis: 2024.gada labklājības nozares budžeta pieaugums būs nozīmīgs ieguvums sabiedrībai

2024.gada labklājības nozares budžeta pieaugums būs nozīmīgs ieguvums sabiedrībai, aģentūrai LETA sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), komentējot 36,8 miljonu eiro piešķiršanu labklājības nozares prioritāro pasākumu īstenošanai.

Valdība otrdien, 26.septembrī, atbalstījusi 36,8 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu 2024.gadam labklājības nozares prioritāro pasākumu īstenošanai. Par minēto būs nepieciešams vēl arī Saeimas lēmums.

Augulis atzina, ka svarīgi, ka ir atrasti līdzekļi hospisa aprūpes pakalpojuma nodrošināšanai, jo tas pēc būtības ir jautājums par mūsu sabiedrības humānismu. Tāpat viņam šķiet būtiski, ka beidzot tiks atjaunotas piemaksas pie pensijas cilvēkiem, kas darba gaitas beidza 2012.gadā un vēlāk, kuriem līdz šim netika veiktas piemaksas par darba stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim. Tagad šī netaisnība tiks labota, uzskata ministrs.

Lai vienotā veselības un sociālās jomas mobilās komandas pakalpojuma hospisa aprūpei mājās ietvaros nodrošinātu sociālo aprūpi, psihosociālo rehabilitāciju un tehniskos palīglīdzekļus, 2024.gadā nepieciešami 4,2 miljoni eiro. Pakalpojumu varēs saņemt pilngadīgi pacienti, kuriem ir ārstu konsilija lēmums par paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumu pacienta dzīvesvietā nepieciešamību. Piešķirtais finansējums ļaus saņemt pakalpojumu vienmērīgi visā Latvijas teritorijā, nevis fragmentāri dažādu projektu veidā, informēja LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Lai nodrošinātu pakāpenisku piemaksu piešķiršanu par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, 2024.gadā nepieciešami 14,5 miljoni eiro. Piemaksas atjaunošanu paredzēts veikt pakāpeniski - atbilstoši pensijas piešķiršanas gadiem. 2024.gadā tās piešķirs cilvēkiem, kas devās pensijā 2012., 2013. un 2014.gadā. Piemaksas apmērs šiem cilvēkiem par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim būtu tāds pats, kā tiem, kuri pensionējās sākot no 1997.gada 1.janvāra, tas ir 1,52 eiro par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim.

2025.gadā piemaksas piešķirs cilvēkiem, kuri devās pensijā 2015., 2016. un 2017.gadā, 2026.gadā - cilvēkiem, kuri devās pensijā 2018., 2019. un 2020.gadā, 2027.gadā - cilvēkiem, kuri devās pensijā 2021., 2022. un 2023.gadā, 2028.gadā - cilvēkiem, kuri devās pensijā 2024., 2025. un 2026.gadā, 2029.gadā - cilvēkiem, kuri devās pensijā 2027., 2028. un 2029.gadā.

Sākot ar 2029.gadu, piešķirot pensiju, vienlaicīgi tiks piešķirta arī piemaksa. Piemaksas apmēru līdzīgi kā pensijas ik gadu indeksē, informēja Zariņš.

Savukārt 1,7 miljoni eiro nepieciešami bērnu aizsardzības un atbalsta sistēmas pilnveidošanai. Lai veicinātu bērnu tiesību un interešu ievērošanu, par šo finansējumu plānots veikt pārmaiņas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pamatdarbībā, ieviešot jaunas funkcijas, kā arī paredzot jaunu speciālistu piesaisti metodiskā atbalsta stiprināšanai. Plānots inspekciju pārveidot par koordinējošo iestādi bērnu aizsardzības jautājumos, mainot akcentus no uzraugošas iestādes uz bērniem, pusaudžiem, jauniešiem, ģimenēm un speciālistiem atbalstu sniedzošu, izglītojošu, konsultējošu, koordinējošu starpinstitūciju un profesionāļu sadarbības centru.

Plānots palielināt arī piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti un valsts atbalsta ar celiakiju slimiem bērniem apmēru līdz 160 eiro. Tam 2024.gadā nepieciešami 5,9 miljoni eiro. Tāpat, lai sniegtu atbalstu vardarbībā cietušiem bērniem un viņu nevardarbīgajiem tuviniekiem, kā arī lai nodrošinātu iespēju veikt bērnam saudzīgākas kriminālprocesuālās darbības, "Bērna mājas" pastāvīgas darbības nodrošināšanai nepieciešams finansējums 446 tūkstoši eiro apmērā.

Ir plānots arī nodrošināt atlīdzības pieaugumu par 6% cilvēkiem, kuri sniedz asistenta un pavadoņa pakalpojumu personām ar invaliditāti. Tam vajadzīgi 4,9 miljoni eiro. Plānots, ka pakalpojumu 2024.gadā vidēji mēnesī saņems 15 468 cilvēki, un tiks nodrošinātas kopumā vairāk nekā 10 miljonus pakalpojuma stundu.

Pensiju, pabalstu un atlīdzības piegādes saņēmēja dzīvesvietā samaksas pieauguma kompensēšanai un labklājības nozarē sniegto pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai kopumā 2024.gada budžetā būtu vajadzīgi 5,2 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas