Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bijušajām PVD amatpersonām par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa izmantošanu piespriesti nosacīti sodi

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šā gada 2.februārī par kukuļņemšanu, kukuļa piesavināšanos, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu piespriedusi nosacītus brīvības atņemšanas sodus divām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētajām Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) amatpersonām Uģim Znotiņam un Ainai Znotiņai, savukārt par kukuļdošanu ar nosacītu brīvības atņemšanu sodīts privātuzņēmējs Romāns Štaermans.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, U.Znotiņu pirmās instances tiesa atzinusi par vainīgu pēc trim Krimināllikuma (KL) pantiem - par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī par kukuļa piesavināšanos.

Tiesa viņu sodījusi ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku, bez mantas konfiskācijas, kā arī atņemot tiesības piecus gadus ieņemt jebkādus amatus valsts pārvaldē. Tas nozīmē, ka Znotiņam cietumā nebūs jāiet, ja piecu gadu laikā viņš neizdarīs kādu jaunu noziedzīgu nodarījumu un nepārkāps sabiedriskās kārtības normas.

Bijušo PVD amatpersonu A.Znotiņu Centra rajona tiesa atzinusi par vainīgu pēc četriem KL pantiem - par kukuļņemšanas atbalstīšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļa piesavināšanos un krāpšanu.

Par to viņa sodīta ar nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, paredzot tikpat ilgu pārbaudes laiku, bez mantas konfiskācijas, kā arī atņemot tiesības trīs gadus ieņemt jebkādus amatus valsts pārvaldē.

Savukārt privātpersonu Štaermanu Centra rajona tiesa atzinusi par vainīgu kukuļdošanā un piespriedusi viņam nosacītu brīvības atņemšanas sodu uz trīs gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku, bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības trīs gadus ieņemt jebkādus amatus valsts pārvaldē.

Spriedumu daļā par piespriestajiem sodiem vai sakarā ar pieļautiem procesa pārkāpumiem lietas dalībnieki varēja pārsūdzēt apelācijas kārtībā desmit dienu laikā no 2.februāra. Pārsūdzības termiņš beidzās 13.februārī, taču šajā laikā spriedums netika pārsūdzēts, aģentūrai LETA pastāstīja Jaksons.

Kā ziņots, abiem Znotiņiem un Štaermanam apsūdzību 2010.gada beigās uzrādīja Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas prokurors Sergejs Petruhno. 2009.gada maijā šo kriminālprocesu bija sācis KNAB.

KNAB uzskatīja, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir gūti pietiekami pierādījumi tam, ka no 2007.gada decembra līdz 2009.gada aprīlim PVD Sanitārās robežinspekcijas priekšnieka vietnieks U.Znotiņš un Pārtikas centra daļas vadītāja A.Znotiņa, abi būdami valsts amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā par samaksu veikuši dažādas darbības uzņēmēju interesēs saistībā ar noteiktu preču ievešanu un to laišanu apgrozībā Latvijā, tādējādi radot būtisku kaitējumu un ievērojami apdraudot valsts varas un pārvaldes kārtības, kā arī ar likumu aizsargāto personu tiesības un intereses.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB, no kriminālprocesa materiāliem izriet, ka PVD atbildīgās amatpersonas, izmantojot savas profesionālās zināšanas un dienesta stāvokli, rīkojās pretēji dienesta un sabiedrības interesēm. Tā vietā, lai analizētu pārtikas preču nekaitīgumu un veiktu to novērtēšanu pirms ienākšanas Latvijas tirgū, PVD amatpersonas, izmantojot pašu izstrādātu shēmu, vairākkārtēji sagatavoja nepieciešamo dokumentāciju, sniedza padomus un konsultācijas par specifiskām precēm un atbalstīja to ievešanu pāri valsts robežai. Par minēto nelikumīgo pakalpojumu sniegšanu Znotiņi pieņēma atlīdzību vismaz 5600 latu apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanā arī tika noskaidrots, ka PVD Pārtikas centra daļas vadītāja 2009.gadā izkrāpusi valsts līdzekļus slimības pabalsta veidā, nodarot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai kaitējumu vairāk nekā 750 latu apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas